ACUZAȚII GRAVE – Război în biserica din Satulung

3121

Religia creștină se bazează pe dragostea față de Dumnezeu și față de semeni. Dragostea față de Dumnezeu pare să nu se fi stins în biserica ortodoxă din Satulung dar e de discutat dacă mai există iubire față de aproapele nostru. Mai ales că acolo a izbucnit un conflict între preotul Vasile Bud și fostul prim-curator, Augustin Sfara.

Demisie dublă în ziua de Paști

Augustin Sfara a fost ales prim curator (epitrop) al Consiliului Parohial Satulung în ianuarie 2014, fiind reales în această funcție în 2018, tot în ianuarie. După doar câteva luni, în 9 aprilie 2018, el și-a dat demisia, invocând „motive personale, pe care momentan nu le pot face publice”. Se pare că aceste motive aveau, în opinia sa, legătură cu latura penală întrucât fostul prim curator menționează în demisie că, odată cu depunerea actului, el este absolvit de „orice răspundere de natură penală, contravențională, civilă, financiară, disciplinară sau de legislație sau securitatea muncii”.

Demisia prim curatorului (dată de Paști!) a fost urmată, după cum spune Augustin Sfara, de cea a preotului Vasile Bud. Cel din urmă a revenit însă a doua zi asupra deciziei deși anunțase demisia sa (după cum spune Augustin Sfara) în biserică, în fața credincioșilor.

Realizări și acuze

Fostul epitrop ne-a prezentat un lung șir de lucrări și dotări realizate la biserica ortodoxă din Satulung în perioada 2014 – 2018, menționând că în primii doi ani nu au fost realizate multe lucruri deoarece era o animozitate între curatori și preot. Totul ar porni, spune Sfara, de la faptul că preotul e obișnuit să aibă control unic asupra banilor adunați de la credincioși. Acuzele aduse de Sfara sunt legate de proasta organizare a gestiunii (nu este a doua semnătură în bancă, preotul nu justifică nimănui cheltuirea banilor, comisia de cenzori e inexistentă ș.a.), de angajări abuzive, fără a consulta Consiliul Parohial (fătul și cantorul), fals în acte publice (unii prestând activități și alții fiind plătiți, între aceștia fiind și fiul preotului, plătit chiar și în perioada în care era la studii). Mai mult, preotul este acuzat că nu respectă nici hotărârile Consiliului Episcopal (legat de desfășurarea liturghiei, a paosului, a procedurii de înhumare a sinucigașilor și chiar a luării de bani pentru servicii religioase ce ar trebui să fie gratuite – e adevărat că preotul nu pretinde bani dar nici nu refuză, după cum precizează Sfara).

Alte acuze sunt legate de defăimare și minciună, inclusiv în ce privește situația financiară a parohiei după plecarea lui Sfara.

Pe lista de realizări prezentată de fostul epitrop figurează realizarea unei alei betonate către capelă și a porții metalice, înlocuirea instalației electrice la casa parohială, realizarea acoperișului la șura ce aparține de casa parohială, construirea zidului de consolidare a dealului la cimitirul „Din sus”, aducțiune de apă la cimitirul „Din sus” și la cel nou, gard împrejmuitor la parcarea bisericii, punere de ferestre termopan la turnul bisericii, confecționare de bănci de stejar în biserică, punere de marmură pe scările de acces, achiziția unei stații de amplificare etc. Lista este lungă și, spune fostul epitrop, nu se compară cu slabele realizări ale preotului din 1982 (de când este paroh în Satulung) până acum.

Alte acuzații au legătură chiar cu plagiatul despre care vorbește (conform spuselor lui Sfara) preotul Bud, în fața martorilor, la adresa Episcopului Iustin, când acesta și-a luat doctoratul.

Preotul este acuzat că este consumator de alcool și violent, umflă valoarea anumitor contracte, nu este în stare să țină predica (fiind adus un alt preot pentru acest lucru) și alte lucruri ce nu fac cinste unei fețe bisericești dar… preotul e tot bărbat, până la urmă.

Augustin Sfara spune că demisia sa din fruntea Consiliului Parohial a fost urmată de presiuni ale preotului asupra curatorilor rămași pentru a fi ales un epitrop supus preotului. Acest lucru s-a realizat dar, spune Sfara, în ultima săptămână lucrurile au degenerat și și-au dat demisia aproape toți consilierii: Ioan Roman, Călin Pop Panici, Viorel Hodasz, Ioan Aurel Coteț, Marius Tămâian, Dan Ioan Buciuman, Ghiocel Buciuman, Vasile Mureșan, Ioan Pop, Vasile Avram.

„E o problemă de ambiție acolo”

Preotul Vasile Bud nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzațiilor aduse. Nu a răspuns pe telefonul său personal iar la telefonul de la parohie ni s-a comunicat că „abonatul are telefonul închis sau nu se află în aria de acoperire”. Așteptăm punctul său de vedere pentru a-l prezenta cititorilor.

Protopopul de Chioar, Nicolae Petruș, spune că „părintele nu are nicio problemă acolo, comunitatea îl susține”. Totul este pus pe seama unei „probleme de ambiție” și „a unei animozități care n-ar trebui să fie”. Protopopul spune că a fost chiar și un preot inspector acolo, unde a stat de vorbă cu curatorii și că Augustin Sfara a lipsit. „Mie mi s-a spus că ședința este de la ora 17 și a început la 14. Apoi m-au sunat să îmi spună că n-am venit”, se apără Augustin Sfara.

Despre demisiile recente ale consilierilor parohiali, protopopul Petruș spune că nu știe nimic.

În loc de concluzii

„Fă ce spune popa, nu ce face el”, zice o veche vorbă din popor. N-o fi cazul preotului din Satulung, deși nu prea iese fum dacă nu e făcut foc. Iar în cei mai bine de patru ani de conducere a Consiliului Parohial Augustin Sfara a văzut multe și are destule informații, pe care își bazează acuzațiile.

Lucrurile s-ar fi liniștit, poate, dacă preotul nu ar fi amenințat inclusiv că îl va elimina din comunitatea religioasă pe care o conduce pe fostul epitrop. „A spus lucrul ăsta în fața altarului cu toate că știe că nu are cum să îmi interzică să intru în biserică”, spune Augustin Sfara. El este supărat că preotul nu îi recunoaște realizările (pe care le pune pe seama unei „influențe malefice” pe care Sfara a avut-o asupra consilierilor parohiali). Mai ales că, spune Augustin Sfara, a adus chiar bani de acasă pentru a pune în practică anumite lucrări. Iar proiectele lui erau ambițioase pentru anii următori: proiect pentru consolidare și extindere biserică, amenajare ambientală a bisericii (construire lac, înființare livadă de nuci ș.a.), reabilitarea altarului, finalizare lucrări la zidul de sprijin și gard la cimitirul din dealul Pirii etc..

S-au tulburat apele în comunitatea ortodoxă din Satulung. Aici nu se mai poate vorbi de dragoste între semeni ci doar de dat palme pe obraz. Și de întors celălalt obraz, evident. Pentru că palme vor mai fi destule…

Ioan BUDA ȚEȚU

4 COMENTARII

  1. Buna ziua ,văd că se scriu aici tot felul de afirmați care sunt total false sau parțial false ,ați uitat să menționați că realizările domnului Sfara sunt pe caiet ,nu au fost plătite mare parte din ele , un număr destul de mare din curatori demisionari sunt ,verișori ,unchi și nepoți ai domnului Sfara ,sau susținători din campania electorală,aceste om este rupt de realitate ,trăiește tot la securitate și are impresia că toți trebuie sa ii respecte ordinele ,acesta are un tupeu incredibil după ce a omorât 2 oameni într-un accident ,are tupeul să sară la gatul preotului care bineînțeles că nu este nici ele ușa de biserica ,dupa ce își bate mama are tupeu sa facă reguli la biserica și ar mai fi multe de scris aici dar nu prea îmi ajunge spațiul așa că și dumneavoastră domnilor ziariști scrieți doar pentru scandal .
    Mulțumesc ,numai bine

  2. Domnule Florin, faptul ca Sfara a omorit doi oameni (dupa cum spuneti) nu inseamna ca nu are dreptul sa il acuze pe preot (care n-o fi nici el usa de biserica… cum tot dumneavoastra ziceti). Si-a primit condamnarea. A avut dreptul sa fie prim curator si nu are dreptul sa acuze? Apoi ziceti ca demisionarii sunt rude sau fosti sustinatori. Nu are relevanta, zic eu, Si-au dat demisia, deci ceva nu e in regula p-acolo. Lucrarile ziceti ca nu-s platite toate. Dar asta inseamna ca. totusi, sunt facute ori exact asta scrie, ca s-a facut…

  3. Domnule ioan ,a face niște lucrări de zeci de mii de lei pe datorie nu consider că este o realizare de consemnat ,ci doar un stil șmecher și țepar al unor oameni cu tupeu care consideră că merită să fie preaslăviți pentru șmecherii făcute cu firmele proprii din banii enoriașilor ,factura trebuie plătită nu este făcută pe numele lui Sfara ,clar că demisia este un lucru potrivit pentru a scăpa de răspundere ,și mai departe sa urlii in gura mare in biserică în ziua de paste sau in orice alta zi că preotul bate cuie în iconostas și nu face liturghia cum trebuie ,se atribuie unui stil de grota al omului necivilizat și prost educat ,ca să știți toate actele biserici sunt ok , o confirmă protopopul și inspectorul de la disciplinar ,restul sunt mârlăniile lui Sfara împreună cu gașca lui ,toți curatori demisionari au fost numiți la cerere cu înțelegeri pe sub masa ,pentru a avea putere de decizie și vot majoritar in consiliul parohial ,acest Sfara nu era de găsit la biserica până înainte să ajungă epitrop ,așa cum a dispărut și acum ,ii urez drum bun și este liber să meargă la orice biserica daca nu ii place liturghia din Satulung ,ca și ziarist domnule Ioan ar trebui sa ii confruntați la o dezbatere pe cei doi combatanți ,dar nu o sa o faceți pentru că prieteniile țin mai mult decât adevărul în sine ,toate cele bune .

  4. Domnule Florin, dupa cum am, scris in material, eu am vrut sa ascult si parerea preotului. NU a raspuns la telefon. Daca as fi vrut sa dau doar parerea ex-prim curatorului nu il sunam nici pe preot si nici pe protopop. In alta ordine de idei, vorbiti de prietenii care tin mai mult decit adevarul bla-bla. Va asigur ca l-am vazut pe acuzator doar de trei sau patru ori in viata mea… Deci nu poate fi vorba de o prietenie care sa fie mai tare decit adevarul! Toate cele bune si sper sa va rezolvati problemele de pe-acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here