PÂNĂ LA ALEGERI – O nouă soluție provizorie pentru gunoiul din Maramureș

64

În urma unei decizii a Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș a fost retrasă autorizația de mediu pentru platforma temporară de colectare a deșeurilor de la Sighet. Drept urmare, începând  din 6 august, firma de salubrizare a Sighetului nu mai ridică gunoaiele. Această situație poate genera focare de infecție, dat fiind faptul că ne aflăm în plină perioadă călduroasă, înregistrându-se temperaturi foarte ridicate.

„Este, într-adevăr, o situație foarte neplăcută. Această rampă temporară  a fost amenajată la îndemnul celor de la Consiliul Județean Maramureș, care menționau faptul că într-un an se va rezolva problema cu depozitul mamă de la Fărcașa. Bineînțeles, problema nu s-a rezolvat. Rampa a fost proiectată pentru o capacitate inițială de 37.000 mc. La momentul actual are o capacitate de 120.000 mc. Ni s-a cerut mărirea capacității de depozitare de către cei de la APM Maramureș. Am făcut în acest sens toate demersurile necesare. Din păcate, nu am reușit să obținem un aviz de la DSP Maramureș. Neavând acest aviz s-a ajuns la suspendarea autorizației de mediu. Pe această cale fac, un apel către Prefectura și Consiliul Județean Maramureș pentru a se găsi o soluție. Noi avem doar calitatea de colectori și nimic altceva. Ar exista posibilitatea de a se depozita gunoaiele în rampa de sortare și transfer contruită la Sighet. Rampa nu este operațională deoarece operatorul Drusal nu are unde duce deșeurile, după ce sunt sortate pe fracție umedă și fracție uscată. Aceasta este situația! Deocamdată ne cerem scuze sighetenilor, deorece gunoaiele vor rămâne neridicate. Vom încerca să facem salubritate în interiorul cartierelor de blocuri unde există platforme betonate unde să depozităm gunoaiele colectae de gunoiere și ulterior să le încărcăm în TIR-uri speciale pentru a le duce la Oradea. Costurile vor fi foarte ridicate. Se acceptă doar două TIR-uri pe zi, undeva la 1.000 t pe lună. Noi înregistrăm undeva la peste 2.500 t  de gunoaie într-o lună. Începând cu 6 august, activitatea societății noastre se suspendă. Rămâne doar activitatea de salubritate stradală, dar și aceasta este pusă sub semnul întrebării”, a  declarat, pentru Glasul Maramureșului,  Ovidiu Șuștic, directorul societății de salubritate a Sighetului.

Închiderea rampei de la Sighet afectează și alte câteva localități din Maramureșul istoric, de unde se aduceau gunoaiele la Sighet. Se așteaptă găsirea de urgență a unei soluții, care să rezolve această problemă.

Mașinile de salubrizare, retrase în tot județul

Primăria Moisei a transmis un mesaj către locuitorii comunei, în care arată situația neplăcută. „Tocmai am fost anunțați că, începând cu săptămâna aceasta, deșeurile menajere din localitatea noastră nu vor mai fi colectate de mașinile de salubrizare. Problema nu ține de noi, noi fiind cu toate facturile achitate, neexistând niciun impediment din partea noastră, dar s-a ajuns la această situație din cauza proastei gestionări a Consiliului Județean Maramureș. Este aceeași situație în întreg județul, mașinile de salubrizare au fost retrase temporar.

Nu știm cât va dura. Sperăm că cel târziu până săptămâna viitoare. Vă vom anunța de îndată ce vor apărea modificări. Până atunci, avem marea rugăminte către dumneavoastră să nu scoateți niciun gunoi menajer la drumul principal sau cele secundare, țineți-le în gospodărie până la noi vești. Ne cerem scuze pentru inconveniențe, chiar dacă nu noi suntem cei responsabili de această neplăcere. Mulțumim pentru înțelegere”, se spune în anunțul postat de Primăria Moisei pe pagina sa de Facebook.

Soluție temporară, mult mai scumpă

Primarul municipiului Sighet, Horia Scubli, recunoaște că situația este foarte neplăcută dar spune că încă nu poate să dea mai multe detalii. „Încă nu am fost notificați. Urmează să avem în această seară (ieri – n.r.) o ședință cu autoritățile județene, să vedem cum procedăm. Am găsit o soluție de avarie: transportul gunoaielor la groapa de la Oradea dar corsturile vor fi foarte mari, soluția nu este una viabilă”, spune primarul Sighetului.

Horia Scubli încearcă să transmită un mesaj optimist („Vom depune toate eforturile pentru a găsi o soluție optimă!”), cu toate că lucrurile încep să se… împută.

Schimbarea schimbării nu rezolvă nimic!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș s-a întrunit de urgență într-o ședință care a avut ca subiect chiar situația salubrizării în județ. Conform spuselor primarului din Groși, Daniel Florin Boltea, autorizația nu mai era valabilă nici pentru groapa de la Satu Nou de Jos, așa că întrunirea CJSU era necesară. S-a luat decizia cea mai simplă: prelungirea depozitării gunoaielor pe cele două gropi. Pe cea din Satu Nou se vor aduce gunoaie până în octombrie iar pe cea din Sighet până în februarie. În plus, mașinile de salubrizare își vor continua activitatea în toate localitățile. Soluția este una de avarie, în contextul în care operatorilor de salubrizare nu li se pune la dispoziție o platformă de depozitare viabilă. Asta nu are importanță, însă, important e să treacă alegerile! Ce-o fi apoi… Dumnezeu cu mila!

Ioan BUDA Țețu

Liviu Șiman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here