PENTRU ANGAJATORI – Acțiune de informare și prevenție derulată de ITM Maramureș

669

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureș anunță că, începând cu data de 5 februarie 2018, au intrat în vigoare dispozițiile Hotărârii Guvernului nr. 33/2018, privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017.

Din domeniile de activitate reglementate de legea prevenției, în aria de competență a inspectoratelor teritoriale de muncă, sunt aplicabile câteva articole din actele normative: Legea dialogului social nr. 62/2011, Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, Legea nr. 67/2006 privind protecția drepturilor salariaților în cazul transferului întreprinderii, Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții din învățământul superior, Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri și o arie mai largă de articole din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă.

Reglementările legislative din domeniul de aplicabilitate a Codului muncii nu sunt cuprinse în activitățile de prevenție stabilite de actul normativ amintit.
ITM Maramureș, ținând seama și de practica europeană în materia prevenției, a inițiat o acțiune de informare și prevenție în domeniile sale de competență reglementate de lege dar și de Codul muncii. În acest sens au fost transmise scrisori de notificare agenților economici care urmează a fi supuși unor acțiuni de control, în care au fost precizate prevederile legislative și aspectele din activitatea angajatorului care vor fi supuse acțiunii de control.
“În acest sens, recomandăm agenților economici care primesc o scrisoare recomandată cu confirmare de primire, care are ca expeditor instituția noastră, să ridice corespondența și să se informeze asupra elementelor notificate.

Această acțiune are ca scop și conștientizarea agenților economici în utilizarea legală a forței de muncă și efectele negative ale muncii nedeclarate”, precizează Dragoș Năcuță, inspector șef al ITM Maramureș.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here