ACCIDENTE PE PÂRTIE – Luxaţii, entorse şi fracturi. Salvamontiştii din Cavnic, la datorie

963

Salvamontiştii din Cavnic au acţionat permanent în minivacanţa de Revelion.

În data de 30 decembrie, au fost trei persoane accidentate pe pârtii. Acestea au suferit un traumatism la piciorul drept (primul caz), un traumatism la piciorul stâng şi la genunchi (al doilea caz) şi o luxaţie la glezna dreaptă (al treilea caz). În data de 31 decembrie, s-a înregistrat un singur caz. O persoană a suferit o entorsă la genunchiul stâng. În data de 1 ianuarie, a fost tot un singur caz. O persoană aflată pe pârtie a suferit o plagă la nivelul feţei. Însă, cele mai multe cazuri, cinci la număr, s-au înregistrat în data de 2 ianuarie.

“Am avut o entorsă la genunchiul stâng, o contuzie la ochiul drept, o fractură de tibie, o plagă la mâna dreaptă şi o lovitură la spate. În cazul entorsei şi a fracturii de tibie, am predat victimele echipajelor SMURD. Am avut atât cazuri de bărbaţi, cât şi de femei sau copii. Victimele sunt din Maramureş, dar şi din judeţele din proximitate, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Sălaj sau Bihor, dar şi români plecaţi în străinătate. Cel mai tânăr rănit pe pârtie a fost un băiat în vârstă de nouă ani. Cel mai în vârstă a fost un bărbat de 49 de ani. Numărul cazurilor este în scădere faţă de anul trecut, pentru că acum a nins mult, în schimb anul trecut pe pârtii a fost mai degrabă gheaţă. În plus, anul trecut am avut multe cazuri de accidentări la tubbing. Însă, am obligat administratorul să pună în siguranţă zona de tubbing”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Ştefan Balogh, şef Salvamont Cavnic.

Procedura de intervenţie în caz de accidentare

Specialistul Salvamont a explicat şi procedura de intervenţie. “În mod normal, victima sună la 112, care direcţionează apelul la Dispeceratul Naţional Salvamont. Mai departe, suntem anunţaţi noi şi ţinem permanent legătura cu accidentatul. Însă, de cele mai multe ori, cazurile sunt sesizate direct nouă sau le observăm noi direct, întrucât ne aflăm permanent pe pârtie şi patrulăm. Intervenim cu akia, cu care coborâm victima la baza pârtiei. Aici este preluată de echipajul SMURD sau al Ambulanţei. Sunt şi situaţii în care victimele doresc să fie transportate la spital de apaţinători. Decizia le aparţine”, a precizat Ştefan Balogh.

Trebuie precizat faptul că salvamontiştii din Cavnic sunt printre cei mai solicitaţi din ţară. Iarna trecută a fost una grea pentru formaţia maramureşeană. Cavnicul s-a aflat pe locul trei la numărul de intervenţii în caz de accidentări, 134, după Poiana Braşov şi Straja. Trebuie spus faptul că echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here