ACCIDENTE GRAVE – 30 de decese în nouă luni pe drumurile din Maramureş

446

De la începutul acestui an şi până în 15 noiembrie, la nivelul judeţului Maramureş au fost înregistrate 160 de evenimente rutiere grave, cu 17 mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit declaraţiei făcute de către subcomisar de poliţie Gheorghe Goth, de la Serviciul Rutier Maramureş, în urma acestor accidente rutiere grave şi-au pierdut viaţa 30 de persoane.

“Am avut 159 de persoane rănite grav în urma acestor evenimente rutiere grave de pe drumurile din Maramureş, respectiv 55 persoane rănite uşor. Principalele cauze generatoare ale acestor accidente au fost viteza, sub cele două forme ale sale, excesivă şi neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonală, dar şi abaterile bicicliştilor. O altă cauză o reprezintă neacordarea priorităţii de trecere pietonilor care au acest drept”, a arătat Gheorghe Goth.

Având în vedere că se apropie sezonul rece, poliţiştii rutieri maramureşeni recomandă şoferilor să respecte regulile de circulaţie, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile de drum, în funcţie de starea carosabilului, să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz atunci când sunt condiţii de ploaie, ceaţă ş.a.m.d.

“Recomandăm şoferilor, dacă rămân în pană pe un drum înzăpezit, cu o vizibilitate scăzută sau acoperit cu polei, să scoată maşina în afara părţii carosabile, pe cât posibil, pentru a nu bloca circulaţia, să pornească luminile de poziţie şi avariile, având în vedere că noaptea vine acum mai repede, să asigure maşina cu acele triunghiuri reflectorizante, de la o distanţă corespunzătoare şi să aibă grijă la ceilalţi participanţi la trafic. Trebuie evitate accelerările sau frânările inutile, fiindcă aceste manevre pe un carosabil cu polei pot conduce la pierderea controlului asupra direcţiei de mers a vehiculului şi producerea de evenimente rutiere grave”, a adăugat reprezentantul Serviciului Rutier Maramureş.

Prima regulă care trebuie respectată de conducătorii de vehicule în acest sezon rece este dotarea cu anvelope de iarnă, iar în cazul în care conduc pe drumuri acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei autovehicule care nu sunt dotate pentru iarnă riscă să fie amendaţi, cea mai mică amendă în acest caz fiind de 1305 lei, maxim 2900 lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare sau înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestora şi eliberarea unei dovezi fără drept de circulaţie.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here