ACCIDENT ECOLOGIC – Ce spune Ministerul Economiei despre poluarea de la Băiuţ

878

Ministerul Economiei a fost informat despre incidentele de la Băiuţ din această săptămână, când apele de mină ieşite din mina Breitner au ajuns în râul Lăpuş, iar de aici în Someş. A fost înregistrată inclusiv mortalitate piscicolă, iar acum autorităţile trebuie să determine dacă aceasta se datorează poluării sau peştii din Lăpuş au murit din alte cauze.

Cei de la Conversmin precizează că “in data de 27.03.2018, în jurul orei 3.30 dimineața, la Punctul de lucru Băiuț, la galeria Breiner Orizont 0, datorită unei viituri de apă de mină, digul de la intrarea în galerie a fost distrus, debușarea de apă de mină conducând la poluarea pârâului Lăpuș, afluent al Someşului, a aproximativ 400 m din drumul județean Băiuț – Tg. Lăpuș, afectând de asemenea și suprafeţe de teren aflate în vecinătatea galeriei. S-a constatat că apa de mină are o culoare roșiatică specifică”. 

“S-a intervenit dirijându-se apa spre pârâul Lăpuș, afluent al Someşului și s-a degajat zona de materialul antrenat de viitură. La ora 630, debitul a scăzut la aproximativ 50 % față de cel din momentul inițial. Se monitorizează în continuu evenimentul.

O posibilă cauză a acumulării mari de apă din spatele digului se datorează pătrunderii in subteran a apelor de suprafaţă rezultate din topirea zăpezii, perimetrul minier având foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni. Au fost anunțate instituțiile abilitate și la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Companiei Remin și ai I.S.U. Maramureș, Administratia locală, S.G.A. Maramureș și Garda de Mediu Maramureș

Perimetrul minier Breiner, aflat în fosta administrare a C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare, a fost aprobat la închidere prin H.G. 898/2002. Lucrările de închidere și ecologizare au fost executate de operatorul minier susmenționat, asistența tehnică fiind asigurată de către S.C. MONS MEDIUS S.R.L. Baia Mare și S. CONVERSMIN S.A., proiectantul general al lucrărilor fiind S.C. I.C.P.M. S.A. Baia Mare.

Lucrările executate au fost recepționate în data de 25.05.2006, conform procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.176938, iar după expirarea perioadei de garanție a fost efectuată recepția finală, fiind încheiat procesul verbal R.F. cu nr.601781/25.07.2008.

În prezent debitul de apă de mină a revenit la normal, iar angajaţii C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare au intervenit pentru curăţarea materialului evacuat şi refacerea traseului de evacuare a apelor de mină către emisar. Au fost prelevate probe de apă de mină de la ieşirea din lucrarea minieră , atât în timpul evenimentului cât şi după finalizarea evenimentului , iar perimetrul minier este monitorizat permanent de către reprezentanţii S. CONVERSMIN S.A. BUCUREŞTI”, se arată în documentul transmis presei.

Dragoş HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here