A INTRAT PRIMUL LA MEDICINĂ – Norbert Kereszteny, sigheteanul care a uimit Italia

1187

Norbert Kereszteny a obținut cea mai mare medie la testul național de admitere în facultățile de Medicină și Stomatologie din Italia, din peste 60.000 de aspiranți. Norbert a luat 82,4 puncte, din maximul de 90 de puncte posibile.

„La ora opt din dimineața zilei de 1 octombrie, Norbert Kereszteny din Castellanza și-a asociat numele cu abrevierea «15MP9MM4SKQ7211», care în clasamentul testului de Medicină publicat de Ministerul Educației din Italia corespundea celor mai buni dintre cei peste 60 de mii de elevi care au dat testul în 3 septembrie. A fost cel mai bun dintre tinerii care vor ocupa cele 11.658 de locuri disponibile la facultățile de Medicină și Stomatologie din Italia”, scrie ediția online a prestigiosului cotidian italian Corriere.

Norbert trăiește în Italia de treisprezece ani, de când a plecat din orașul său natal, Sighetu Marmației, alături de părinții lui care sunt asistenți medicali la spitalul din Castellanza.

Testul național pe care îl dau aspiranții la Medicină este unul atipic. În afara întrebărilor din biologie, viitorilor studenți le sunt testate cunoștințele din istorie, fizică și matematică.

Performanța lui Norbert Kereszteny nu a trecut neremarcată în Italia, sigheteanul fiind subiectul unui interviu realizat de cotidianul „Corriere”.

„La câteva ore după test am descărcat soluțiile și am calculat scorul. Mi-am amintit toate răspunsurile și am fost senin. Desigur, nu credeam că i-am depășit pe toți. Dar am fost sigur de asta pe 17 septembrie, când au fost publicate punctajele anonime. Cel mai mare a coincis cu cel pe care mi l-am calculat eu. De asemenea, era înregistrat la Universitatea de Stat din Milano, unde am susținut examenul”, a declarat Norbert Kereszteny, pentru www.corriere.it.

Testul, care a inclus multe întrebări de cultură generală, nu a fost o problemă pentru Norbert, care în liceu a fost bun la toate materiile.

„Am greșit răspunsul la o întrebare legată de viața lui Leonardo da Vinci, dar, în general, întrebările nu au fost dificile pentru mine. Nu am avut nicio ezitare la matematică (chiar dacă întrebările legate de funcții trigonometrice și ecuația exponențială au fost foarte dificile), chimie și fizică (care au fost materiile mele preferate în liceu).

Am început să mă pregătesc pentru admitere din al treilea an de liceu, imediat ce mi-am dat seama că aceasta este calea pe care vreau să o urmez. Mi-am cumpărat toate cărțile necesare și am început să studiez. Dar mai presus de toate trebuie să le mulțumesc profesorilor mei de liceu. Toți colegii mei de clasă care au dat testul (45% din clasă) l-au trecut și au mers la universitățile pe care le-au indicat ca fiind prima lor alegere”, a mai spus Norbert Kereszteny.

#Nu se consideră tocilar

Norbert Kereszteny spune că studiază mult dar nu este tocilar. Îi place să iasă cu prietenii și să citească. Până în anul trei de liceu a făcut atletism (garduri), la nivel competițional, și înot. După ce a realizat că a luat testul Norbert a fost în Sighetu Marmației pentru a-și vizita bunicii și a sărbătorit reușita cu prietenii.

Faptul că părinții lui sunt cadre medicale nu a contat foarte mult pentru Norbert în alegerea viitoarei meserii.

„Poate ca a fost mai importantă dorința mea de a fi în contact cu oamenii, să îi fac să se simtă bine. Mă simt confortabil când pot avea grijă de ceilalți, să îi ajut pe cei bolnavi. Nu mă văd făcând muncă de birou sau laborator”, a concluzionat Norbert Kereszteny, în interviul acordat cotidianului „Corriere”.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here