50 DE ANI DE DANSURI POPULARE- Ansamblul Folcloric “MARA” pregăteşte pentru toamnă un spectacol aniversar

675

Ansamblul Folcloric “MARA” al Centrului Cultural Sighetu Marmației împlinește anul acesta, 50 de ani de la înființare. Momentul nu poate fi trecut cu vederea, tocmai de aceea cei care se ocupă de acest ansamblu pregătesc pentru toamna acestui an un spectacol aniversar care se anunţă a fi unul de excepţie.

În 2018, noua generație de dansatori, instumentiștii și soliștii, au susținut o adevărată stagiune artistică, cu spectacole la sediu, în deplasare, la concursuri, aducând și premii importante după o secetă de câțiva ani. Coregraful Gheorghe Rednic, dirijorul Mihai Chiș, coordonatorul muzical Ileana Matus, alcătuiesc echipa care și-a propus o revitalizare a celui mai galonat ansamblu de amatori din Maramureș.

Microstagiunea anului 2018 se va încheia cu spectacolul prezentat” la Festivalul ”Nopți de Sânziene”de la Borşa, eveniment aflat în acest an la cea de-a XXXV-a ediție. Festivalul de la Borşa dedicat Sânzâienelor se va desfasura în data de 24 iunie. De Sânziene, flăcăi călare care poartă torțe aprinse, și tinere cu buchete de sânziene se îndreaptă în alai spre un loc unde se desfășoară ritualuri dedicate sărbătorii de Sânziene. Legenda spune ca Sânzienele sunt fete frumoase care trăiesc în păduri și care dau puteri deosebite florilor, care devin plante de leac, potrivite pentru orice boală. Se spune ca în Noaptea de Sânziene umblă pe pământ si împart rod holdelor, femeilor căsătorite, păsărilor și animalelor, vindecă bolnavii și apără culturile de grindină. Dacă nu sunt cinstite cum se cuvine, Sânzienele îi pedepsesc pe bărbați și femei deopotrivă.

“După Festivalul ”Nopți de Sânziene”de la Borșa, echipa Ansamblului “MARA”  va intra într-o vacanță de circa două luni, urmând ca la toamnă să prezinte o suită de spectacole, să organizeze un eveniment special dedicat celor 50 de ani de activitate artistică și Concursul de interpretare a cântecului popular dotat cu premiul “Viorel Costin”(ediția a II-a)”, ne spune managerul prof.dr.Ioan Dorel Todea.

FOTO culturaneamt.ro

Mai multe stiri pe Axanews.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here