5 MAI – Ziua Artistului Plastic Băimărean

499

Comunitatea artistică din municipiul de pe Săsar sărbătorește sâmbătă, 5 mai, “Ziua Artistului Plastic Băimărean”. Cu această ocazie vor fi organizate mai multe evenimente culturale dedicate celebrării înființării Coloniei Pictorilor din Baia Mare.

“Ziua de 5 mai a fost aleasă pentru sărbătorirea artistului plastic băimărean, deoarece această dată marchează exact momentul calendaristic în care, în primăvara anului 1896, artiștii întemeietori ai Centrului Artistic Baia Mare au sosit în orașul nostru”, precizează Muzeul Județean de Artă “Centrul Artistic Baia Mare”.

Cu această ocazie, muzeul băimărean propune publicului fotodocumentarul lui Ionică Pîrvu, “Ildiko Zoicaș Motiș – Împletitoarea de nuiele”. Vernisajul va avea loc la ora 14, expoziția urmând să rămână deschisă spre vizitare până la finele lunii iunie, de marți până duminică, între 10-16,30.

Filiala Baia Mare a Uniunii Artiștilor Plastici a pregătit, de asemenea, o serie de activități dedicate celebrării a 121 de ani de “Centru Artistic Baia Mare”, activități care se vor derula pe tot parcursul zilei de azi, în mai multe puncte din oraș.

În prima parte a zilei se vor desfășura două evenimente comemorative, la Pantheonul din cimitirul Horea 1 (ora 10), respectiv la cel din cimitirul Dealul Florilor (ora 11), în amintirea artiștilor care au pus bazele și care au continuat tradiția Școlii Băimărene de Pictură.

În a doua parte a zilei vor fi vernisate două expoziții de pictură, ambele dedicate „Zilei Artistului Plastic Băimărean”: la Galeria de Artă UAP (ora 17) și la sediul galeriei „Totus Tuus”, din incinta Bisericii Sf. Treime, Piața Cetății (ora 18).

Expozițiile vor rămâne deschise pentru public, putând fi vizitate după orarul obișnuit al spațiilor-gazdă.

Marius CÎMPIAN 

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here