31 MAI–2 IUNIE – Agenda Papei Francisc în România

159

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai–2 iunie. Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în România marchează o serie de premiere. Este prima vizită a unui papă care va fi prezent atât în capitală, cât și fostele principate istorice ale României, cu vizite în Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj. De asemenea, va avea loc prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității rome.

Potrivit programului, dat publicității de www.vaticannews.va, Sfântul Părinte va pleca cu avionul de la Roma vineri, 31 mai, la ora 8.10, și va ajunge în București la ora 11.30. După primirea oficială de la Aeroportul Otopeni, papa va merge la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la președintele României și întâlnirea cu prim-ministrul. La ora 13, la Palatul Cotroceni, pontiful va ține un prim discurs în fața autorităților, reprezentanților societății civile și membrilor Corpului Diplomatic.

Apoi, Papa Francisc va merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe române pentru o întâlnire privată cu patriarhul ortodox, după care urmează întâlnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, în fața căruia va prezenta cel de-al doilea discurs al vizitei. Ulterior, papa va vizita Catedrala Neamului și va oficia Sfânta Liturghie în catedrala „Sf. Iosif” a arhidiecezei romano-catolice de București.

# Sfântă Liturghie la Șumuleu Ciuc

Sâmbătă, 1 iunie, pontiful va pleaca de la București cu avionul spre Bacău, după care va merge, cu elicopterul, la stadionul din Miercurea-Ciuc, în arhidieceza romano-catolică de Alba-Iulia. Papa va ajunge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la Șumuleu-Ciuc, unde va celebra Sf. Liturghie cu pelerinii prezenți și va ține omilia celebrării euharistice.

În jurul orei 17, papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Iași, unde va face o vizită la catedrala romano-catolică, după care merge în fața Palatului Culturii pentru o întâlnire mariană cu tinerii și familiile. În cursul serii, papa se va întoarce cu avionul la București.

# Ceremonie de beatificare a șapte episcopi, la Blaj

Sfântul Părinte va pleca de la București cu avionul duminică, 2 iunie, spre Sibiu, de unde va ajunge cu elicopterul la Blaj. Aici  va  celebra Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi greco-catolici martiri, ritualul sacru urmând să se desfășoare pe Câmpia Libertății de la Blaj. După acest eveniment, papa va avea o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj. În jurul orei 17, papa va sosi cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de rămas bun, după care, la ora 18.30, va pleca spre Roma. Vizita Papei Francisc în România se va desfășura sub genericul „Să mergem împreună!”.

Marius CÎMPIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here