DE SFÂNTA MARIA – Pelerinaje la mănăstirile din Maramureș

987

Sfânta Maria Mare este sărbătorită în data de 15 august de creștinii ortodocși și catolici. Praznicul are însă semnificații deosebite pentru cele două culte. Ortodocșii numesc această sărbătoare Adormirea Maicii Domnului, în timp ce catolicii sărbătoresc Înălțarea Fecioarei Maria.

Cu ocazia zilei de 15 august, credincioșii ortodocși participă la pelerinaje religioase la mănăstirile cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

În Maramureș există două mănăstiri cu acest hram: Manăstirea “Sfânta Ana” Rohia și Mănăstirea Moisei.

În România, cel mai cunoscut pelerinaje este cel de la Mănăstirea Nicula (jud. Cluj), unde vin anual mii de credincioși pentru a se închina și ruga la icoana făcătoare de minuni. Mulți dintre ei înconjoară biserica din curtea Mănăstirii Nicula, mergând în genunchi sau pe coate.

Și în mănăstirile greco-catolice din Maramureș este sărbătoare mare la mănăstirile cu hramul “Înălțarea Fecioarei Maria”. Este vorba de Mănăstirea “Sfânta Maria” Baia Mare, Mănăstirea Băsești și Mănăstirea Prislop.

În afara mănăstirilor mai există în Maramureș multe biserici, ortodoxe și greco-catolice, care își sărbătoresc hramul în data de 15 august.

Marius CÎMPIAN

Mai multe știri pe AxaNews.ro!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here