14 ZILE DE STAT ACASĂ – Povestea unei familii din Cernești, izolată la domiciliu

4594

Un maramureșean de 50 de ani, din Cernești, s-a întors din Franța acasă, pe data de 16 martie, după ce firma de construcții la care lucra s-a închis. Bărbatul spune că a fost inspirat să revină în țară la timp, pentru că imediat după această dată s-au închis granițele și risca să rămână acolo. O parte din prietenii lui nu erau deciși să revină atunci acasă, drept urmare se află și acum acolo, pentru că granițele sunt închise.

Bărbatul ne spune că a intrat în țară pe la vama Nădlac, unde spune că a  prezentat doar actul de identitate și a fost întrebat din ce zonă vine. După care a completat o declaratie pe proprie răspundere, în care a declarat că va sta în izolare la domiciliu 14 zile. A ajuns acasă în 16 martie, după masă, și de atunci, împreună cu familia, a intrat la izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Acum spune că această perioadă a fost una benefică pentru membrii familiei, în tot acest timp au realizat că nu au mai petrecut demult atâta timp împreună cu familia.

Unul dintre membrii familiei ne povestește cum s-a simțit în toată această perioadă de izolare.

„A fost o perioadă care mi-a prins foarte bine. Am avut timpul necesar să-mi pun gândurile în ordine, mi-am ajutat familia la treburile casnice, dar am și petrecut mult timp cu aceștia. Nu pot spune că am simțit nici măcar o clipă vreo constrângere legată de faptul că nu puteam pleca de acasă. Ba chiar din contră, nici nu am simțit nevoia să plec undeva pentru că aveam cele necesare. Când aveam nevoie de alimente sau alte bunuri necesare, ne ajuta bunicul. Îi comunicam acestuia telefonic cele necesare, iar el ne aducea de la magazin produsele, pe care le lăsa la poartă, de unde le ridicam noi după ce era acesta plecat. Așa am procedat timp de două săptămâni”, spune Raul M., de 24 de ani.

Cei din familia care a fost în izolare ne mai povestesc că în prima zi după ce bărbatul a ajuns acasă a fost contactat telefonic de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș. În urma conversației, le-au fost cerute datele personale de la fiecare membru al familiei în parte. Unul dintre cei doi băieți ai familiei, care urma să se prezinte ziua următoare la muncă, a fost oprit. El a primit adeverință de la DSP Maramureș, în urma sesizării medicului de familie din localitate. Medicul le-a comunicat că acesta figurează pe lista de izolați la domiciliu. În urma celor comunicate de DSP, acesta a rămas izolat la domiciliu pentru o periodada de 14 zile împreună cu ceilalți, întrerupând munca. În tot acest timp, cei izolați au fost vizitați zilnic de organele de poliție din localitate, care le-au ținut evidența constant.

La finalizarea periodei de izolare, au contactat medicul de familie pentru a primi informații despre ce trebuie să facă la finalul perioadei de 14 zile. Având în vedere că în tot acest timp de izolare, niciunul dintre membrii familiei nu a avut simptome de răceală, febră, tuse sau alt disconfort fizic, ei au primit aprobare pentru deplasare în exteriorul locuinței.

În ceea ce privește testarea pentru Covid-19, acestora nu li s-a spus nimic cum că ar trebui să fie testați sau că vor fi testați, probabil din lipsă de teste.

„Toți cei care vin din străinătate cred că ar trebui să procedeze la fel, pentru că nu este deloc un lucru greu de făcut, iar cu sănătatea noastră nu este de joacă”, spune Nicu M., capul familiei.

Veronica BĂRBOS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here