118 DECESE ÎN ȚARĂ – 60 de cazuri de gripă în Maramureș

483

Gripa a făcut, până azi, 13 februarie, 118 victime, iar numărul crește de la o zi la alta, de la o oră la alta. Niciun caz de deces nu a fost înregistrat, până acum, în Maramureș. În schimb, în județ sunt 60 de cazuri de gripă confirmate.

În Maramureș s-a înregistrat o scădere a circulației virusurilor gripale, favorizată, cel mai probabil, de îmblânzirea condițiile meteorologice din ultima săptămână și de reducerea aglomerațiilor din vacanța intersemestrială. „Ca urmare, morbiditatea prin infecții respiratorii acute a scăzut, situându-se aproape de intervalul așteptat în această săptămână”, arată Direcția de Sănătate Publică într-un document făcut public.

La nivel județean, se mai arată în document, numărul total de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) a fost de 2.963, cu 4,3% mai puține comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent. Numărul total de cazuri de pneumonii a fost de 281, cu 25,1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului trecut, iar numărul total de cazuri de gripă a fost de 60, dintre care, două cazuri au fost confirmate cu virusul AH1. Celelalte 58 de cazuri au fost gripe clinice, confirmate atât în Baia Mare, cât și în alte zone din județ, Sighetu Marmației sau Borșa. Față de aceeași perioadă din sezonul precedent, când au fost doar șase cazuri de gripă, creșterea este foarte mare, respectiv de 90%, se mai arată în document.

#Niciun bolnav de gripă nu era vaccinat

Din cele 58 de cazuri de gripă clinică declarate, 52 au fost tratate la Sptalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, iar două cazuri, la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației. Alte patru cazuri au fost raportate de către medicii de familie. Cele două cazuri cu virusul A H1 au fost confirmate la Laboratorul INCD MM “Cantacuzino” și Laboratorul CRSP Timișoara, după ce au fost depistate, inițial, prin supravegherea de tip sentinelă de către medicii de familie.

Toate cazurile sunt cu prognostic favorabil, fără a se înregistra decese. De asemenea, mai arată autoritățile în domeniu, niciuna dintre aceste persoane nu a fost vaccinată antigripal în acest sezon.

Potrivit statisticilor, 41 cazuri au provenit din mediul urban și 19 din rural, în timp ce 39 au fost de gen masculin și 21 de gen feminin. Opt cazuri se încadrează la grupele de vârstă  2-4 ani, 12 cazuri la 5-14 ani, 22 cazuri la 15-49 ani, 12 cazuri la 50-64 ani și șase cazuri la peste 65 ani .

Până la data de 12.02.2019 au fost vaccinate antigripal 38.433 persoane din grupele populaționale la risc, din care 53 în ultima săptămână, cu doze de vacin gripal distribuite de Direcția de Sănătate Publică Maramureș.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here