100 ANI DUPĂ – Tema unei largi dezbateri internaţionale despre semnificaţia anului 1918 în Europa

509

Istoricul Adrian Cioroianu, Reprezentantul Permanent al României la UNESCO, profesor și eseist, alături de jurnalistul Ion M. Ionită, redactorul-șef al revistei HISTORIA, sunt distinșii invitați ai ICR Bruxelles la un fascinant maraton de discuții și dezbateri intitulat DAYDREAMING NATIONS.

Institutul Cultural Român precizează într-un comunicat de presă că sâmbătă, 3 februarie, în intervalul 14:00-18:00, cei 20 de participanți sunt invitați la Casa Istoriei Europene, unde vor prezenta expozițiile muzeului belgian, prin prisma viziunii naționale și a expertizei profesionale. Vizitele ghidate în limba engleză se realizează în cadrul programului DAYDREAMING NATIONS tours, și precedă o recepție oferită de Casa Istoriei Europene. Apoi, duminică, 4 februarie, de la ora 19:00, va avea loc panel-ul românesc (Adrian Cioroianu și Ion M. Ioniță) moderat de Johan de Boose, jurnalist și scriitor, expert în istoria Europei Centrale și de Est.

Institutul Cultural Roman Bruxelles participă la « 1918, European Dreams of Modernity – 100 years on », cel mai amplu program multidisciplinar internațional organizat în parteneriat cu Palatul artelor frumoase din Bruxelles dedicat semnificației anului 1918 – anul destrămării marilor imperii și al apariției noilor state, anul MARII UNIRI în România – și al unui secol de istorie frământată, un veac al schimbărilor pe harta Europei și al profundelor transformări. Seria de manifestări are loc pe 3 și 4 februarie, la BOZAR și la Casa Istoriei Europene.

Istoricul Adrian Cioroianu, Reprezentantul Permanent al României la UNESCO, profesor și eseist, alături de jurnalistul Ion M. Ionită, redactorul-șef al revistei HISTORIA sunt distinșii invitați ai ICR Bruxelles la un fascinant maraton de discuții și dezbateri intitulat DAYDREAMING NATIONS. 20 de personalități, intelectuali rafinați și renumiți artiști, istorici și jurnaliști, filozofi și scriitori din zece țări central și est europene, de la Marea Baltică la Marea Neagră, vor prezenta propria viziune despre 1918, acest moment cu profunde semnificații în istoria națională și cea europeană, vor căuta răspunsuri la întrebarea « de ce Istoria contează în Europa de azi ? » și vor reflecta, dintr-o perspectivă istorică, la perioada interbelică, privită ca una dintre cele mai complexe etape în dezvoltarea și modernizarea noilor state europene.

Vocile invitaților, din Albania, Austria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, România și Ungaria vor fi ascultate, opiniiile lor vor fi analizate și discutate cu publicul internațional prezent la dezbateri.

Adrian Cioroianu își va prezenta viziunea pornind de la propria afirmație „De la agonie la extaz în doar douăsprezece luni – aceasta este, succint, istoria anului 1918 în România”, iar Ion M. Ioniță va contextualiza declarația sa provocatoare „Națiunile între vis și coșmar- care este rolul istoriei?”, spune ICR în comunicatul de presă.

“Consider, ca redactor-șef al revistei Historia, că Istoria nu este despre trecut, ci despre prezent și uneori despre viitor. Centenarul anului 1918 este, în această perspectivă, Centenarul Europei în întregimea ei, nu numai Centenarul țărilor care s-au constituit ca state naționale la sfârșitul Primului Război Mondial sau au atins obiective istorice cum a fost cazul Unirii provinciilor românești cu Regatul României. Este vorba despre istoria comună europeană cu momentele ei tragice și cu momentele ei înălțătoare, cu învingători și învinși în două Războaie Mondiale, dar este mai presus de toate istoria care ne-a învățat că putem trăi în pace în Europa numai dacă ne înțelegem istoria și reușim să trăim împreună. De aceea, Centenarul 1918 este o rememorare a trecutului, dar și un pas pentru viitor”, declară junalistul Ion M. Ioniță pentru ICR Bruxelles.

Invitații români vor căuta răspunsuri la întrebările « Ce înseamnă 1918, azi, după 100 de ani, ANUL CENTENARULUI, în România și în afara țării ? Ce semnificație are anul 1918 pentru tânăra generație?

Duminică, 4 februarie, de la ora 19:00, va avea loc panel-ul românesc (Adrian Cioroianu și Ion M. Ioniță) moderat de Johan de Boose, jurnalist și scriitor, expert în istoria Europei Centrale și de Est. Dezbaterile „Daydreaming Nations” se vor desfășura în limba engleză și sunt deschise publicului larg.

Sâmbătă, 3 februarie, în intervalul 14:00-18:00, cei 20 de participanți la dezbaterile zilei de duminică sunt invitați la Casa Istoriei Europene, unde vor prezenta expozițiile muzeului belgian, prin prisma viziunii naționale și a expertizei profesionale. Vizitele ghidate în limba engleză se realizează în cadrul programului DAYDREAMING NATIONS tours, și precedă o recepție oferită de Casa Istoriei Europene. Cu prilejul recepției, cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret. va susține un recital de muzică clasică, organizat de Institutul Cultural Român Bruxelles.

Rafael Constantin Butaru – vioară, Iulia Andreea Smeu – vioară, Adrian Vasile – violă și Radu Sinaci – violoncel vor delecta publicul cu o Călătorie muzicală prin Europa – un program special ales, în rezonanță cu tema evenimentelor și a țărilor participante în proiect. Tinerii muzicieni vor interpreta lucrări de Antonin Dvořák, Johann Strauss fiul, M. McLean, Béla Bartók, George Enescu.

După zece ani de succese și recunoașteri internaționale, cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret, condusă de violoncelistul Marin Cazacu, poate fi considerat un produs artistic național, o valoare în care merită investit și un adevărat ambasador cultural al României.

Ambasador al Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu este istoric și eseist, fost ministru al afacerilor externe, decan și reputat profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității București. Autor a nenumărate cărți și manuale de istorie a României și realizator de emisiuni de televiziune pe teme istorice, profesorul Adrian Cioroianu publică frecvent studii și articole în numeroase reviste naționale și internaționale.

Ion M. Ioniță este redactor-şef al revistei „Historia”, publicație apreciată în spațiul presei scrise din România, care prezintă subiecte de istorie națională și europeană. În 2018 revista dedică spații ample Centenarului istoriei europene 1918-2018 și Anului european al patrimoniului cultural. În paralel cu activitatea de analist de politică internă şi europeană, Ion M. Ioniță este prezentator la emisiuni radio și TV pe teme politice și afaceri externe.

Inaugurată în mai 2017, Casa Istoriei Europene din Bruxelles oferă o perspectivă amplă asupra istoriei europene a secolului al XX-lea trasând perioada celor două Războie Mondiale și procesul de reconstuire a unității continentului, fără să neglijeze și aspecte de actualitate precum ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

FOTO ziarullumina.ro

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here