10.000 vs. 150.000 – Unul dintre trei maramureșeni are permis de conducere

522

Numărul mașinilor care circulă pe drumurile din Maramureș crește de la an la an. La fel, numărul celor care dețin permis de conducere. Prin urmare este și normal să avem mai multe accidente rutiere, cu mai multe victime, mai ales că aceste mașini circulă în mare parte pe aceleași drumuri pe care Maramureșul le avea și în anii 1990. Absența centurilor ocolitoare la municipii, respectiv absența autostrăzilor face ca tot traficul să fie deviat prin interiorul localităților, ceea ce duce la creșterea riscului de producere a unui accident rutier.

“Este o problemă legată de lipsa autostrăzilor și a centurilor ocolitoare ale orașelor mari, asta deși Baia Mare are o centură ocolitoare, dar e pe un singur sens, deși proiectul inițial prevedea cate două benzi de mers pe sens. Nu avem nici perspective de a avea măcar un drum expres în zona noastră în viitorul apropiat, toate astea fac ca să avem multe accidente rutiere. Ca și fapt inedit, până în 1989 erau înmatriculate în Maramureș circa 10.000 de vehicule, ori astăzi sunt peste 150.000. Vehicule care circulă pe aceleași drumuri, deci pe drumurile pe care circulau cele 10.000 circulă acum 150.000 de vehicule. Unul din trei locuitori ai Maramureșului are permis de conducere, mult mai mult decat erau în 1989. Infrastructura nu a fost îmbunătățită față de anul Revoluției. Și atunci din moment cei ai valori mai ridicate ale traficului crește și riscul de producere a accidentelor rutiere”, a declarat, pentru Axanews.ro, Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș.

Mai adăugăm și tranzitul, respectiv reabilitarea DN18, care a dus la creșterea valorilor de trafic pe zona Borșa-Vișeu.

“Se știe că în perioadele de concediu, iulie-august, în zonă sunt foarte multe mașini, care, de asemenea, înseamnă creșteri ale valorilor de trafic, deci risc mai mare de accidente. Încercăm să găsim soluții cu administratorii de drumuri, cu primăriile. Noi ne dorim să mai achiziționăm niște aparate radar, am făcut solicitare, există un program la nivel de Inspectorat General al Poliției Romane de înzestrare a Poliției Rutiere cu astfel de aparate. Unde am avut cele mai multe accidente vom încerca să vedem dacă se poate îmbunătăți semnalizarea rutieră, aplicarea de marcaje, montarea de indicatoare… Ideea este că ne vom concentra atenția pe combaterea principalelor trei cauze generatoare de accidente rutiere. Asta pentru a ține sub control numărul și consecințele accidentelor rutiere”, a concluzionat Dorin Gherman.

Dragoș HOJDA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here