MICUȚII PACIENȚI - Medicii de la Județean luptă să salveze doi copii

Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare se confruntă în această perioadă cu mai mulți copilași care au probleme grave de sănătate.

MICUȚII PACIENȚI - Medicii de la Județean luptă să salveze doi copii

Specialiștii pediatrici susțin că au două cazuri de copii, cu probleme grave de sănătate, dar aceștia au o evoluție favorabilă, chiar dacă recuperarea este lentă. 

În primul caz este vorba de o fetiță de 9 ani, provenită dintr-un mediu social-defavorizat, care s-a prezentat cu o anemie multifactorială severă, cu insuficiență cardiacă secundară gravă care s-a complicat pe acest fond cu o pneumonie bilaterală cu pleurezie. ”După transfuzia cu concentrat eritrocitar efectuată de urgență, tratamentul insuficienței cardiace și al penumoniei evoluția pacientei a fost lentă dar favorabilă”, arată conducerea spitalului, într-un comunicat de presă. 

Un alt caz tratat de medicii Secției Pediatrie, care a ieșit din tiparele obișnuite, este cel al unui băiat de 13 ani, care s-a prezentat la spital cu dificultăți de respirație și stări febrile despre care mama a afirmat că au apărut relativ recent, însă starea s-a agravat în numai câteva zile.
”Judecata clinică promtă a colegilor din UPU-Pediatrie a indicat suspiciunea unei afectări pleuro-pulmonare severe, care a fost confirmată de către Laboratorul de Imagistică Medicală. În cadrul analizei de laborator s-a evidențiat prezența unei colecții pleurale masive și colaborarea completă a plămânului stâng, cu împingerea structurilor mediastinului în emitoracele drept.
Pacientul a fost internat în Secția Pediatrie unde, de urgență, sub ghidaj ecografic s-a practicat toracocenteza diagnostică și evacuatorie de urgență, datorită faptului că suferința respiratorie a copilului era mare și afectarea secundară a funcției cardiace și circulatorii era importantă. Ulterior s-au început demersurile diagnostice pentru elucidarea cauzei și, prin colaborarea cu medicii Compartimentului Chirurgie-Toracică, în anestezie locală și analgo-sedare efectuată de medicul anestezist s-a drenat colecția pleurală, recoltându-se un total de 2.600 ml de lichid pleural.
Totodată, s-a recoltat biopsie pleurală pentru a facilita demersurile noastre diagnostice, ridicându-se suspiciunea fermă de tuberculoză. Diagnosticul a fost susținut și de medicul penumolog pediatru cu care s-a colaborat pentru gestionarea cazului și care rămâne să fie confirmat prin teste sofisticate de laborator și examen histo-patologic. Evoluția pacientului este lent favorabilă, aflându-se în continuare internat și Secția Pediatrie”, a explicat medicul-șef Bogdan Lucian.
A.H.