METEO - ”Gerul Bobotezei” a devenit o glumă

Temutul ger al Bobotezei se klasă așteptat în acest an, fiind acum mai mult o glumă. Asta pentru că temperaturile din termometre ne duc cu gândul mai mult la primăvară decât la iarnă. De la finele acestei săptămâni vremea începe să se răcească ceva mai serios în Maramureș, cu valori în termometre ceva mai apropiate de perioada din calendar în care ne aflăm.

METEO - ”Gerul Bobotezei” a devenit o glumă

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, temperaturile maxime în primele 3 zile ale intervalului de prognoză vor fi de 7...8 grade, cu mult peste mediile multianuale specifice perioadei. Ulterior, va avea loc un proces de răcire a vremii, care va determina valori medii ale maximelor diurne de aproximativ -2 grade la finele săptpmânii viitoare.

Regimul termic nocturn va avea o evoluție similară, astfel încât media temperaturilor minime va fi de 2...4 grade pe 4 și 5 ianuarie, apoi va scădea spre -7...-6 grade în intervalul 12 – 17 ianuarie. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi prezente în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar în jurul datelor de 5, 7 și 10 ianuarie, acestea se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi importante cantitativ.

Dupa credințele populare vom avea un 2021 extrem de secetos, pentru că asta se spune despre anul care urmează dacă pe lacuri gheața este subțire în ziua de 6 ianuarie.

H.D.