MEDICINA CHINEZĂ – Pranic Healing în viața de zi cu zi

În general, lucrurile pe care nu le putem atinge sau nu le putem vedea nu ne inspiră prea multă încredere. Totuși, când vorbim despre energie, știința i-a demonstrat importanța și prezența în viața noastră. Mai mult, medicina chineză are la bază chiar principii legate de energie.

MEDICINA CHINEZĂ – Pranic Healing în viața de zi cu zi

În general, lucrurile pe care nu le putem atinge sau nu le putem vedea nu ne inspiră prea multă încredere. Totuși, când vorbim despre energie, știința i-a demonstrat importanța și prezența în viața noastră. Mai mult, medicina chineză are la bază chiar principii legate de energie.

Medicina chineză, cu tradiție de mii de ani, susține că energia vitală a organismului circulă prin canale numite meridiane, care au filiale legate de organele și funcțiile corpului. Având acest principiu la bază, mai multe metode de vindecare cu tradiție milenară în cultura chineză sunt cunoscute și, unele, chiar sunt aplicate ca metode alternative sau complementare medicinei convenționale.

Cuvântul cheie pentru medicina chineză este „echilibru”. Astfel, orice dezechilibru privind energiile vitale care circulă prin meridianele corpului poate determina o afecțiune. Fără a intra în amănunte privind cauzele care duc la aceste dezechilibre, Andrada Crăciun, președinte al Asociației Esperando din Baia Mare, explică ce este „Pranic Healing”, o modalitate practicată de a reface echilibrul acestor energii. Ea crede că prin restabilirea echilibrului energetic, orice tratament al medicinei alopate poate fi potențat.  „Totul în jurul nostru e energie. Pranic Healing este o combinație de terapii antice, adaptate stilului nostru de viață. Sunt exerciții din mai multe domenii, plus exerciții de respirație și altele”, începe ea explicațiile.

Potrivit  Andradei Crăciun, în Pranic Healing este un tot unitar- fizic, emotional, psihic, care dacă este echilibrat energetic,  aduce beneficii precum pacea interioară, relaxare, reducerea stresului și a anxietății, toate acestea fiind elemente care previn îmbolnăvirea. „Îți dezvoltă intuiția, oferă o viziune mai clară asupra vieții, te învață să îți schimbi atitudinea față de tot ce ne încearcă în viață, să ierți”, mai arată ea.

Fondatorul școlii de Pranic Healing a fost Master Choa Kok Sui, care a sintetizat în aceste metode mai multe învățături din școli străvechi ezoterice, la care a adăugat câteva elemente noi si care a avut ca scop răspândirea informației caăre cât mai multe persoane, pentru a afla de terapie în primul rând ca prevenție. „Pranic Healing însemană energie vitală în sanscrită, sau suflu vital. Prana este echivalentul  Ki-ului din arte matiale, chi-ului din qi cung. Capacitatea noastră de a folosi această «prana» de la soare, aer şi pământ ne influențează starea de sănătate mentală, emoțională, dar și fizică”, mai spune ea. Pranic Healing, mai spune ea, se bazează pe două aspecte importante. Un aspect este cel tehnic, prin care se dezvoltă abilităţile de a face un tratament, iar celălalt aspect este unul mistic. „Aici vorbim de rugăciune și mediație, care sunt parte integrantă din Pranic Healing. Totodată cel care practică Pranic Healing învață și practică cele cinci virtuți- blândețe iubitoare, generozitate, a nu minți, a nu fura, conștiinciozitate, fără excese, într-un cuvânt, iubirea față de sine și față de cei din jur. Esența celor care practică Pranic Healing este de a aplica legea universală, valabilă în toate religiile- Iubește-ți aproapele”, mai arată ea.

Tehnica Pranic Healing o poate învăța oricine dorește, așa se face că peste 10 specialiști ai Asociației Esperando au învățat și folosesc această practică pentru persoanele asistate, fiind vorba de copii, tineri și adulți cu dizabilități.

Asociația Esperando oferă recuperare, socializare  zi de zi, de peste 17 ani persoanelor cu dizabilități. De peste opt ani. Asociația Esperando a răspuns solicitărilor comunității, oferind servicii de recuperare motorie și pentru persoanele care  nu au dizabilitati: elevi cu probleme posturale, sportivi, persoane în vârstă, persoane cu fracturi, cu AVC, după operatii, etc.

Angela SABĂU