MEDICAMENT SURPRINZĂTOR – Un antidepresiv s-a dovedit eficient în cancer

Un antidepresiv numit sertralină se pare că ar inhiba creșterea celulelor canceroase, cel puțin asta arată un studiu pe animale de laborator.

MEDICAMENT SURPRINZĂTOR – Un antidepresiv s-a dovedit eficient în cancer
Medicament util în cancer

Un studiu de laborator realizat de cercetătorii belgieni de la Universitatea din Leuven demonstrează că antidepresivul sertralină ajută la inhibarea creșterii celulelor canceroase prin acționarea asupra unei dependențe metabolice care permite creșterea diferitelor tipuri de cancer.

Celulele canceroase folosesc diferite mecanisme biologice pentru a le stimula creșterea, explică autorii studiului. În anumite tipuri de cancer, celulele maligne produc cantități mari de doi aminoacizi - serină și glicină, care stimulează creșterea celulelor canceroase.

”Celulele sănătoase folosesc acest mecanism într-o măsură mai mică și, de asemenea, iau serină și glicină din alimente. Acest lucru nu este suficient pentru celulele canceroase, însă înseamnă că încep să producă mai mult. Dacă putem opri această producție, vom putea lupta împotriva cancer fără a afecta celulele sănătoase”, susțin cercetătorii.

Aceștia au testat 1.600 de substanțe pe celule de drojdie, iar screeningul a arătat că antidepresivul sertralina a fost cel mai eficient. ”Alte studii au indicat deja că sertralina are o anumită activitate anti-cancer, dar nu a existat încă nicio explicație pentru acest lucru. În acest studiu, am putut demonstra că sertralina inhibă producția de serină și glicină, determinând creșterea scăzută a celulelor canceroase. Am constatat, de asemenea, că această substanță este cea mai eficientă în combinație cu alți agenți terapeutici. În studiile efectuate pe șoareci, noi am văzut că sertralina în combinație cu o altă terapie inhibă puternic creșterea celulelor canceroase la sân”, adaugă specialiștii, într-un comunicat al universității.