COVID-19 - Ce fac pacienții care nu au medic de familie în localitate?

Medicii de familie se vor ocupa de cazurile confirmate de coronavirus care sunt ușoare sau de pacienții care sunt asimptomatici și se tratează la domiciliu. Toate bune și frumoase, doar că iar ies la iveală vechile probleme din sistem care de ani de zile nu-și găsesc rezolvare. Una de exemplu, este faptul că nu toate localitățile din Maramureș au medic de familie, situația fiind una care se întâlnește în mediul rural.

COVID-19 - Ce fac pacienții care nu au medic de familie în localitate?

În Maramureș sunt zone cu puțini pacienți, iar deschiderea unui cabinet nu este sustenabilă. “Pacienții din localitățile care nu au medic de familie se pot înscrie la un alt medic de familie din localitățile apropiate. Și eu am pacienți din zona Codrului de exemplu. Mai am pacienți care vin la mine, din alte localități, chiar dacă au medic de familie în localitatea lor.

Dacă comunitatea locală vrea medic de familie, atunci primăria trebuie să ofere un stimulent unui eventual medic de familie. Pentru că sunt localități cu un număr mic de asigurați, care vor medic. Ori acolo un cabinet de medicină de familie nu este sustenabil, pentru că ai niște cheltuieli de personal, utilități, etc. Ori dacă medicul nu are un venit minim de 15.000 lei pe lună de la CAS Maramureș, ca să poți să-ți plătești personalul și utilitățile atunci nu se merită.

Și acesta este un praxis privat, o afacere. Pacienții pot să se înscrie unde vor ei. Partea proastă este că ai medicul în altă localitate și sunt situații în care n-ar fi rău să ai medic în localitatea ta. Dar dacă comunitatea are doar pretenții și nu oferă nimic, atunci lucrurile nu se vor schimba”, a declarat Gheorge Lascu, președintele Medicilor de Familie Maramureș.

În județul nostru sunt patru localități fără medic de familie, respectiv Băiuț, Băsești, Bistra și Oarța de Jos.