MĂȘTI PERICULOASE - Unde le cumpărăm în siguranță?

Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului a emis mai multe alerte pentru măști neconforme, care se află la vânzare pe piața din țara noastră.

MĂȘTI PERICULOASE - Unde le cumpărăm în siguranță?

În aceste condiții, specialiștii fac o serie de recomandări maramureșenilor, pentru a fi siguri că achiziționează măști care îi protejează. În primul rând contează locul de unde le cumpărăm. Un loc sigur sunt farmaciile, pe când online riscurile sunt mai mari.

“Măștile din farmacii sunt conforme 99%. Noi achiziționăm măști de la distribuitori autorizați, de la distribuitori de tehnico-medicale, nu luăm clandestin,  nu luăm făcute din ateliere. Măștile sunt sigure, sunt conforme. Toate vin cu certificat de conformitate și nu sunt probleme. În Maramureș cupărăm de la distrubiitori autorizați care răspund pentru ce comercializaează. Sunt aceleași firme cu care lucrăm de ani de zile. Lumea ar trebui să cumpere din locuri normale, nu neapărat online. Online-ul nu este verificat deloc”, a declarat Simina Timiș, președintele Colegiului Farmaciștilor Maramureș.

 Aceasta a explicat că farmaciile pun în vânzare diferite tipuri de măști, iar prețurile variază în funcție de calitate și de producător. “Măștile au prețuri diferite. Depinde dacă masca este cu trei sau patru pliuri. Contează dacă este chinezească sau dacă este coreană. O cutie poate să coste cam de la 30 lei în sus. În funcție de preț, au calitate diferită. Cu siguranță o mască de uz stomatologic cu patru pliuri de exemplu, nu o să costă 50 bani masca sau 25 de lei cutia.

Recomadăm celor care sunt expuși toată ziua la COVID, cum sunt și colegele noastre de exemplu, pentru că bolnavii vin în farmacii, să poarte două măști, eventual o vizieră. Așa sunt șanse mai mari să ne îmbolnăvim mai târziu și să facem o formă mai ușoară a bolii”, explică Simina Timiș.

A.H.