MARAMUREȘ - Sticla cu poveste din Preluca Veche

Printre obiectele aflate în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș se află și „Sticla cu poveste”.

MARAMUREȘ - Sticla cu poveste din Preluca Veche

Printre obiectele aflate în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș se află și „Sticla cu poveste”.

Povestea sticlei este spusă în detaliu de către muzeograful Ștefan Florian.

„Pe la jumătatea secolului XX, un meșter s-o fi gândit să sculpteze și să creeze povești în sticle, alții au preluat meșteșugul, dar aceste prime sticle erau create pentru a decora casa și sigur își aveau locul lor. Se prea poate ca ele să fi stat în <<ceie casă>>, camera de sărbătoare și nu în camera de toate zilele. Operele din sticle erau cu temă religioasă și reprezentau în special scene biblice, nu erau atât de des întâlnite și îndrăznim să spunem că erau mult mai complexe și greu de realizat. Și spunem asta pentru că la muzeu avem o sticlă realizată în anul 1968 de către Man Ioan din satul Preluca Veche”, spune muzeograful.

Anii au trecut și sticlele de pălincă ce au în ele un fus, o poartă maramureșeană, cruci sau alte obiecte dintr-o gospodărie țărănească sunt astăzi printre principalele obiecte de artizanat vândute de meșterii populari la târgurile din țară.

 Sticla prezintă două scene biblice

„Sticla cu poveste” din muzeul băimărean prezintă două scene biblice lucrate în detaliu.

Una descrie povestea lui Adam și Eva în Grădina Raiului, primind mărul de la șarpele încolăcit pe Pomul Cunoașterii, scenă ce se află la baza sticlei și cealată prezintă scena răstignirii. Această poveste se află deasupra celeilate și îl prezintă pe Cristos răstignit pe cruce, iar de brațele lui sunt legați cei doi tâlhari, cu capul în jos. Alături se află Sfânta Maria și Maria Magdalena îngenuncheate la picioarele crucii, un înger care ia sângele lui Isus într-un potir și soldații care stau de pază. Povestea este încheiată la gura sticlei de biserica sculptată în lemn, împrejmuită de un gard și brăduleți.

„Sticla face parte, probabil, dintre primele sticle de acest gen din Maramureș, unde, poate, a și început povestea lor. Este fascinant cum a lucrat creatorul poveștii, migala, detaliul și impresionantă e viziunea lui asupra scenelor biblice”, spune muzeograful.

 Despre creatorul sticlei

Man Ioan, creatorul sticlei, era din Rântaș, Preluca Veche, de la numărul 26, număr care e trecut și pe o bucată de lemn din sticlă, era feciorul lui Ieremnie.

„A muncit la mină și în tinerețe, a făcut cinci ani de război. A ajuns pe front în Cehoslovacia și a reușit să dezerteze, să fugă prin niște sate de acolo și să se întoarcă acasă pe jos. Meticulos din cale afară, făcea din pasiune tot ce făcea, jucării, scaune sculptate, războaie de țesut, dulapuri de lemn sculptate, ceasuri cu cuc sculptate și... ceasuri de masă, difuzoare și radiouri! Câte nu făce’!. Și sticle cu povești ar fi făcut tare multe și ar fi dat la mulți domni, iar unele din ele au ajuns și în străinătate, și la muzee. Una a rămas acasă, în familie da’ nu o dăm, Doamne ferește!, nici mniliarde să-mi deie oricine pă ie!”, povestește nepoata lui, Angela, muzeografului.

Anul acesta, poveștile obiectelor din muzee vor fi prezentate de Rețeaua Națională a Muzeelor în parteneriat cu EuropaFM.

V.R.