MARAMUREȘ - Mesajul Preasfințitului Iustin „Crăciunul este sărbătoarea bucuriei”

Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a transmis un mesaj pentru popor, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.

MARAMUREȘ - Mesajul Preasfințitului Iustin „Crăciunul este sărbătoarea bucuriei”

Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a transmis un mesaj pentru popor, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. „După un an pe care Dumnezeu a îngăduit să îl trăim, din cauza pandemiei, în multă austeritate, sobrietate și responsabilitate, din toate punctele de vedere, la care s-au adăugat teama de îmbolnăvire, frica de moarte, suferința celor bolnavi și jalea pentru cei pierduți și plecați dintre noi pe calea veșniciei, fără să îi putem plânge cu iubire fraternă și creștină, din cauza regulilor sanitare impuse de această molimă, se cuvine să ne venim în fire și să nu trăim ca unii care nu au credință în Dumnezeu și nădejde în izbăvirea și ajutorul Său”, a precizat Preasfințitul în mesajul său.

El îi îndeamnă pe credincioși să fie veseli cu ocazia Crăciunului, pentru că este momentul în care îmbracă haine de sărbătoare.

„Creștinii nu mai trebuie să fie triști și cerniți, ci să îmbrace haine noi, luminate și înnobilate după o vreme de așteptare lucrătoare și ziditoare”, a mai spus acesta.

 Despre cele 40 de zile de post

Printre altele, Preasfințitul a vorbit și despre cele 40 de zile ale postului Crăciunului, spunând că: „Sunt 40 de zile în care am sfințit timpul și spațiul, zile care înseamnă credință, fapte bune, rândulială străbună”.

Iar, cel mai important lucru este că: „Am curățit, sfințit și împodobit cu post, rugăciune și fapte bune întreaga noastră ființă <<trupul și sufletul>>”.

„Creștinii nu pot, nu trebuie și nu se cuvine să fie triști de Crăciun. Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, a familiei, a veștilor mari și bune, a comuniunii și a darurilor. Suntem aproape de intrarea la acest ospăț al bucuriei, la toate casele, în toate curțile, în toate familiile, pentru că ospățul este darul făcut nouă de Dumnezeu-Tatăl la nașterea Fiului Său în lume”, a mai precizat el.

Despre tradițiile dacice locale

În mesajul său, Preasfințitul a făcut referire și la părțile din Nord-Vestul României, spunând că sunt locuite din cele mai străvechi timpuri de dacii liberi, un popor curat (neamestecat cu alte neamuri).

„Creștinismul s-a întâlnit cu tradițiile dacice locale, care au o frumusețe, o diversitate, dar și o autenticitate fără egal. Zonele, sau țările Nord-Vestului: Țara Maramureșului Voievodal, Țara Oașului, Țara Chioarului, Țara Codrului și Țara Lăpușului, formează o adevărată grădină minunată, în care au crescut și cresc cele mai frumoase și alese flori, de o mare diversitate. Portul, graiul și tradițiile locale îmbracă, ca un veșmânt preafrumos viața creștină și colinda străbună, așa încât fiecare are caracter de unicat și garantat 100%, ca valoare”, a mai precizat Preasfințitul.

De asemenea, nu poate fi conceput un Crăciun fără colinde și Bobotează, fără Aghiasma Mare și fără sfințirea caselor.

V.R.