MARAMUREȘ - Mamele minore o problemă încă nerezolvată 

Luna februarie este dedicată sănătății reproducerii, ocazie cu care autoritățile semnalează din nou problema mamelor minore cu care se confruntă țara noastră.

MARAMUREȘ - Mamele minore o problemă încă nerezolvată 

Conducerea DSP Maramureș atrage atenția asupra faptului că România este în continuare lider european la micuții născuți din mame minore. La nivel european, jumătate din bebelușii cu mame din categoria de vârstă 10-14 ani sunt din țara noastră.

În perioada 2009-2018, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente.  În România, în 2018: 42% din nașterile înregistrate la fete de 10-14 ani în EU, erau în România; 1 din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din Europa, se regăsește în România; 1 din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din Europa, se regăsește în România.

Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă, precizează conducerea DSP Maramureș.

Pe parcursul lunii februarie, instituția derulează campania “Sănătatea reproducerii – tu decizi ce este mai bine pentru tine!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală, mortalitatea maternă.

A.H.