MARAMUREȘ - Afaceri ilegale cu fonduri europene și pensiuni turistice

Sunt printre noi oameni care ar face orice ca să pună mână pe fonduri europene, chiar dacă asta înseamnă că minți sau declari lucruri false.

MARAMUREȘ - Afaceri ilegale cu fonduri europene și pensiuni turistice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

„În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că în perioada 2012-2015, în contextul implementării proiectului - „Construire pensiune agroturistică…”, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false și inexacte (dosarul de achiziție de lucrări, rapoarte de progres, etc.), prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile. O parte din acele documente ar fi fost falsificate chiar de inculpată. Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 151.675 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, se arată în rechizitoriul DNA.

Dosarul de urmărire penală privindu-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Maramureș.

H.D.