MAJORARE - Ce efect are creșterea salariului minim în economie

Acum că Guvernul a oficializat majorarea salariului minim, valabilă de la 1 ianuarie, merită să aruncăm o scurtă privire înspre anumite efecte imediate resimțite de numeroase firme și persoane care lucrează pe cont propriu.

MAJORARE - Ce efect are creșterea salariului minim în economie

Pe lângă creșterea costurilor pentru firmele care au salariați plătiți cu minimul pe economie, vorbim și de alte valori care se măresc, dar și de faptul că, de pildă, PFA-urile se raportează la un nou prag pentru plata obligatorie a contribuțiilor sociale, ne spun cei de la avocatnet.ro

Salariul minim brut pe țară s-a majorat, începând cu luna ianuarie 2021, de la 2.230 la 2.300 de lei, potrivit HG nr. 4/2021.

În primul rând, cei care au mai mulți angajați plătiți cu minimul pe economie vor trebui, astfel, să crească costurile salariale cu 70 de lei pentru fiecare astfel de salariat. Totodată, celelalte salarii, care sunt puțin mai mari decât minimul pe economie, vor trebui să crească și ele.

  • Raportări în Revisal pe repede-nainte
  • Majorarea salariului minim brut presupune operarea modificării salariale și în Revisal, pentru fiecare angajat în parte. Hotărârea Guvernului 905/2017, care include regulile Revisal, dispune că schimbarea trebuie raportată în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale.
  • Creșterea indemnizației de internship - suma minimă
  • Cei care lucrează cu interni sunt obligați prin lege să-i plătească. Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.
  • Zilierii trebuie plătiți cu sume ceva mai mari
  • Creșterea salariului minim brut pe țară implică automat și o majorare a remunerației zilierilor, pe care trebuie să le-o achite beneficiarii lucrărilor. Deși remunerația brută orară a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu angajatorul, conform Legii 52/2011, aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară.
  • Mai puțini contribuabili obligați să plătească CAS și CASS în 2021 pentru veniturile independente

Conform sursei citate mai sus, contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensii (CAS) ce se plătesc prin declarația unică, devin obligatorii numai de la un anumit prag al veniturilor nesalariale în sus, iar pragul se raportează la salariul minim pe economie - așa că orice modificare a acestuia atrage automat și modificarea obligației de plată a CAS și CASS prin această declarație. Astfel, de la pragul din 2020, de 26.760 de lei, se ajunge acum la obligația de plată doar de la 27.600 de lei.

Cei care vor să se asigure la sănătate în sistemul public plătesc mai mult CASS

Ca urmare a creșterii salariului minim brut de la 1 ianuarie, crește automat și suma de bani pe care ar trebui să o plătească la Fisc persoanele neasigurate care vor să se asigure la sănătate în sistemul public. Concret, asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute. Cum salariul va crește la 2.300 de lei rezultă că și valoarea de plată pentru asigurarea voluntară va crește, mai arată specialiștii.

C.S.

sursă foto: playtech