MAI SIMPLU – Testul pentru boala Alzheimer, dintr-o analiză de sânge

Testul pentru boala Alzheimer se va putea face în curând mult mai simplu, dintr-o simplă probă de sânge.

MAI SIMPLU – Testul pentru boala Alzheimer, dintr-o analiză de sânge
O probă de sânge va detecta boala Alzheimer

O simplă analiză de sânge ar putea permite medicilor să diagnostice boala Alzheimer. Cercetătorii au publicat în Nature Medicine un artricol în care spun că au făcut progrese în acest domeniu.

Testul de sânge pe care l-au dezvoltat măsoară concentrația pTau181 - o formă a proteinei Tau, care este asociată cu modificări ale creierului în boala Alzheimer - în plasma sanguină a organismului.

Oamenii de știință au utilizat testul pe eșantioane colectate de la mai mult de 400 de persoane care au făcut parte dintr-un studiu în curs, pentru memorie, potrivit health.harvard.edu.

Cercetătorii au descoperit că testul de sânge a fost capabil să detecteze cu exactitate care pacienți aveau Alzheimer, care erau sănătoși și care aveau un tip diferit de demență, cauzată de o boală neurodegenerativă.

Astăzi, medicii diagnostichează de obicei Alzheimer folosind o serie de teste menite să excludă alte cauze, dar procesul necesită mult timp și este costisitor.

Cercetătorii au acum scopul de a perfecționa testul în continuare, în speranța că într-o zi va facilita detectarea Alzheimerului într-un stadiu incipient, când boala poate fi mai ușor de tratat.