MAI AȘTEPTĂM - Baia Mare nu e încă în carantină

Baia Mare nu e in carantină. Deocamdată. O spun cei de la CJSU care nu neaga existența acelei hotărâri referitoare la carantinarea municipiului, dar spune că astfel de decizii se iau de la nivel central.

MAI AȘTEPTĂM - Baia Mare nu e încă în carantină

O știm cu toții că decizia de carantinare a Băii Mari este doar o chestiune de timp. Rata mare de infectare cu coronavirus impune luarea unei astfel de măsuri. Așa că cel puțin deocamdată sălile de sport rămân deschise, masca de protecție rămâne obligatorie și toate celelalte masuri luate de la centru pentru combaterea COVID.

„ Având în vedere apariția pe rețelele de socializare a informațiilor cu privire la carantinarea municipiului Baia Mare, localităților Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni, vă comunicăm că nu sunt conforme cu realitatea. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș informează cetățenii că nu a fost instituită măsura de carantinare zonală pentru municipiul Baia Mare și localitățile Tăuții Măgherăuș, respectiv Săcălășeni. Hotărârea CJSU care a apărut pe rețelele de socializare este un document de lucru intern, nesemnat și ștampilat care a fost trimis spre consultare, pentru transmitere de propuneri membrilor comitetului și nu este o hotărâre prin care se instituie măsura de carantinare zonală la nivelul unei localități sau a unei unități administrativ-teritoriale.

Procedura de carantinare zonală prevede evaluarea situației epidemiologice la nivelul localităților sau unității administrativ-teritoriale de către instituțiile abilitate, emiterea avizului de carantinare, trimiterea Hotărârii CJSU aprobată, semnată și ștampilată cu propunerea de carantinare la CNCCI, emiterea Ordinului de Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu privire la instituirea măsurii de carantinare zonală. Ordinul este transmis la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, iar ulterior se elaborează ș se aprobă Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Măsura de carantinare zonală intră în vigoare după publicarea Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență în Monitorul Oficial al României. Având în vedere valoarea ratei de infectare peste limita de alertă, măsurile de prevenire, limitare și combatere a infecției cu SARS-CoV-2 sunt în evaluare la nivel central și vor fi adoptate după emiterea Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență”, precizează Prefectura Maramureș.