LUNA ACEASTA - Chestiuni importante de care trebuie să țină cont firmele

Ai o firmă? Iată cele mai importante chestiuni din luna aceasta.

LUNA ACEASTA - Chestiuni importante de care trebuie să țină cont firmele

Dintre evenimentele importante pentru firme și persoane fizice autorizate (PFA), ce vor avea loc în luna aceasta, amintim cele mai importante.

 Starea de alertă va fi, cel mai probabil, prelungită. 13 decembrie 2020 este, teoretic, ultima zi a stării de alertă, însă, ținând cont de numărul ridicat al îmbolnăvirilor cu coronavirus, e foarte probabil ca Guvernul să ia, din nou, decizia de prelungire a acesteia cu 30 de zile. Rămâne de văzut dacă vor apărea noi restricții sau măsuri de relaxare.

  1. Termen-limită pentru accesarea noii amnistii fiscale. Mai exact, datornicii mai au timp doar până pe 15 decembrie 2020 pentru a depune cererea de anulare a accesoriilor. Noul mecanism de amnistie fiscală se aplică din iulie 2020, el vizând accesoriile pentru obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, conform avocatnet.ro

  1. 15 decembrie este, de asemenea, termenul-limită și pentru depunerea cererilor de eșalonare la plată. Mecanismul eșalonării simplificate vizează eșalonarea pe cel mult 12 luni a obligațiilor fiscale principale și accesorii care au devenit scadente începând cu data de 17 martie 2020. Acesta a fost gândit ca o alternativă la eșalonarea clasică, pentru că este mai ușor de accesat și nu necesită constituirea de garanții.

 

  1. 3. Utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic trebuie să transmită Fiscului, până în 20 decembrie 2020, o serie de date pentru luna noiembrie. Obligația a apărut în august 2018 și implică transmiterea, printre altele, a datelor din bonul fiscal sau a informațiilor referitoare la pornirea ori oprirea aparatului de marcat electronic fiscal.

 

  1. Mai multe obligații fiscale, inclusiv declararea veniturilor salariale, au termen-limită în data de 21 decembrie. De fapt, termenul legal este data de 25, dar, ținând cont de faptul că în acea dată de sărbătorește Crăciunul, Fiscul a decis să-l devanseze.

 

  1. 25 și 26 decembrie sunt prima și a doua zi de Crăciun, în care angajatorii trebuie să acorde salariaților timp liber. Totuși, sunt salariați care trebuie să meargă la muncă, de exemplu, în unitățile sanitare și cele de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă.

 

  1. Din a doua zi a Crăciunului curg din nou dobânzi și penalități pentru datoriile fiscale scadente. Astfel, din 26 decembrie se aplică iarăși, dacă nu mai apare vreo amânare până atunci, dobânzi și penalități pentru datoriile fiscale scadente.

Tot din a doua zi a Crăciunului se reiau și popririle bancare pentru datorii fiscale.

 

  1. În 31 decembrie se încheie înscrierile la finanțare pentru angajarea tinerilor în agricultură. Totodată, tot până în 31 decembrie, e suspendată și amenda pentru neconectarea noilor case de marcat la sistemul Fiscului, precizează specialiștii de la avocatnet.ro

C.S.

sursă foto: alexursake.ro