LA PSIHOLOG – Aspecte care te pot ajuta să demarezi mai facil în relaţii

Cred că sunteţi în asentimentul meu când spun că există persoane în preajma cărora ne simţim realmente confortabili şi familiari totodată, deşi abia ce am intrat în contact cu aceştia şi, prin contrast, persoane faţă de care manifestăm o anumită reticenţă, îndoieli sau reţineri deşi nu cunoaştem nimic concret care să ne susţină această părere personală.

LA PSIHOLOG – Aspecte care te pot ajuta să demarezi mai facil în relaţii

Este important să cunoaştem faptul că în relaţii, indiferent de natura lor, nu ne alegem întâmplător, existând diverse aspecte pe care nu de fiecare dată le conştientizăm când îi selectăm pe cei din proximitatea noastră. Mai putem identifica şi acele situaţii în care poate ne grăbim să etichetăm pe cineva, iar ulterior după ce ajungem să şi cunoaştem persoana respectivă, imaginea noastră în legătură cu aceasta să sufere o modificare notabilă.

De cele mai multe ori, relaţiile pornesc cumva de la sine, prin prisma unor afinităţi, a unor puncte comune, a unei stări de bine pe care cei în cauză o simt atunci când împart acelaşi timp. Dar dacă vrem, totuşi, să atragem simpatia celuilalt, să devenim ceva mai agreabili şi conştienţi de maniera în care acţionăm, în urma cercetărilor se pare că stă în putinţa noastră să generăm un canal de comunicare ceva mai bine documentat privind contactele noastre. Astfel încât, atunci când stăm de vorbă cu cineva, dacă îi răspundem cumva „în oglindă”- mai exact, dacă preluăm gesturile, limbajul corpului cât şi expresia facială ale acestuia, putem favoriza o bună comunicare. A aduce aprecieri şi a complimenta alte persoane, influenţează imaginea pe care interlocutorul şi-o formează cu privire la noi (se crează un transfer spontan), astfel încât ajungi să fii perceput şi prin forma în care îi descrii pe ceilalţi şi vorbeşti la adresa acestora (atât pozitiv cât şi negativ).

Conform cercetărilor, îi considerăm mai atrăgători şi magnetici, pe cei care manifestă o stare de bine, de jovialitate, un studiu efectuat la facultatea din Ohio prezentând ca şi veridic faptul că la nivel inconştient simţim emoţiile interlocutorului, astfel încât este şi în controlul nostru ce alegem să alimentăm în relaţia cu celălalt – dacă iţi doreşti ca interlocutorul să se simtă bine în preajma ta, fii tu primul care degajează această stare. Se pare că, dacă ne facem un prieten comun, şansele ca relaţia să se dezvolte sunt în creştere, formându-se ceea ce poartă denumirea de apropiere triadică.

Alţi specialişti mai punctează faptul că atunci când dai dovadă de căldură şi agreabilitate, ceilalţi tind să aibă încredere în tine, iar pe de altă parte, dacă te vor percepe mai mult ca şi fiind competent/competitiv, tendinţa lor va fi mai mult în a te respecta. Un alt aspect care te apropie în relaţia cu celălalt, este ca uneori să ştii să te şi dai, să dezvălui despre tine ceva ce poate consideri a fi mai intim, prin care îl investeşti pe interlocutor cu încrederea ta. Totodată, se subliniază faptul că ar fi indicat să acordăm atenţie la modul în care celălalt îşi doreşte să fie perceput-conform unor studii efectuate la Harvard, cei care au o imagine pozitivă în legătură cu sine, preferă persoanele care le validează aceste calităţi, iar prin contrast, cei care au credinţe ceva mai negative raportate la sine, oarecum agreeză criticile – de reţinut este faptul că în general manifestăm nevoia de a primi un feedback care să meargă în aceeaşi direcţie cu imaginea pe care noi deja o avem întipărită în setul nostru mental. Vă doresc să generaţi relaţii sănătoase, funcţionale şi împlinitoare!

Alexandra Marcu,
Cabinet Individual Psihologie,
Telefon: 0740.984.840