JAFUL DIN PĂDURI - Maramureșul, în top trei la exploatările forestiere ilegale

Una caldă, una rece pentru județul Maramureș. Pe de o parte, exploatările legale de lemn pe anul 2019 au scăzut considerabil față de 2018, pe de altă parte exploatările ilegale ne plasează în top trei pe țară.

JAFUL DIN PĂDURI - Maramureșul, în top trei la exploatările forestiere ilegale

Cifrele oficiale arată că exploatările forestiere legale au scăzut în anul 2019, după ce în 2018 s-a atins cel mai înalt nivel de la Revoluție încoace. “Pe exploatările forestiere, lucrurile s-au îmbunătățit un pic, în sensul că am scăzut la exploatări de la 731.000 metri cubi exploatați legal în 2018, la 695.000 metri cubi în 2019, exploatați legal la nivelul județului Maramureș.

Anul 2018, așa cum am mai spus, a fost cel mai puternic afectat de exploatările forestiere legale, după 1990.  {i la nivel național ușor s-au îmbunătățit lucruile în anul 2019. Dar aici vorbim de cifre oficiale și de exploatările legale”, a declarat Floretin Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș.

Conform datelor pe anul 2019, cel mai mult s-a recoltat fagul, respectiv 370 mii mc, urmat de rășinoase cu 245 mii mc și de stejar cu 28 mii mc. De asemenea, județul nostru are 151 de firme de exploatare forestieră cu 597 de salariați. Cifra de afaceri pe acest segment este de aproximativ 27 milioane de euro, iar profitul brut de aproximativ 2,6 milioane euro. Pierderile se situează la aproximativ 600.000 euro.

Dacă la exploatările legale lucrurile par să se așeze, nu același lucru putem spune de furtul de lemn din pădure, unde Maramureșul este departe de a fi rezolvat problema. Abia anul viitor vom ști dacă pandemia de coronavirus și măsurile de restricție au favorizat sau nu furtul din păduri.

“În ceea ce privește exploatările ilegale, sunt diverse analize și studii și s-a demostrat că județul Maramureș este undeva în top 3 al exploatărilor ilegale, la nivel național. Nu este deloc bine să fim într-un astfel de clasament. Nu se știe dacă lucrurile s-au schimbat în 2020 din cauza pandemiei. Se poate ca unii să fi profitat de acest lucru, dar pe de altă parte cred că a fost și teama asta care i-a cuprins pe unii și toate controalele care s-au făcut. A fost o perioadă lungă stare de urgență și nu a fost voie să ieșim din casă”, a concluzionat  Florentin Tuș.

A.H.