INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ- Cum ne controlăm emoțiile negative?

Tindem să credem că suntem conștienți de ceea ce simțim, de efectul evenimentelor de peste zi în planul emoțional. Cu adevărat, însă, nu prindem decât o mică parte din realitate pe care apoi o transpunem în funcție părerile și gândurile proprii.

INTELIGENȚĂ EMOȚIONALĂ-  Cum ne controlăm emoțiile negative?

Dr. Benciu Irina -medic psihiatru- Clinica Polaris Medical vorbește despre modul în care e bine să ne gestionăm propriile emoții negative.

„Față de toate situațiile pe care le întâlnim de-alungul unei zile, apare o rezonanță afectivă. Această rezonanță afectivă este chiar emoția. Emoția devine negativă în momentul în care în loc să o raționalizăm și să o descărcăm adecvat situației, alegem de cele mai multe ori să o reprimăm. Toate emoțiile negative acumulate vor fi descărcate printr-un comportament inadecvat situației. Un caz particular ar fi chiar gelozia. Este bine să trăim iubirea așa cum ne este dată, să ne apreciem partenerul în totalitate, să tolerăm ceea ce este urât la partener decât să încercăm să controlăm sau să schimbăm omul de lângă noi”, informează medicul psihiatru.

Cum putem gestiona panica?

Dr.Benciu: Panica care apare atunci când ai o multitudine de sarcini care trebuie îndeplinite într-o anumită perioadă de timp. Poți să-ți prioritizezi și să-ți ierarhizezi problemele, astfel încât, să-ți acorzi șansa de a rezolva ceea ce este important până la termenul limită și în mod sigur va mai rămâne timp și pentru rezolvarea celorlalte probleme de mai mică importanță.

Cum putem gestiona furia?

Dr.Benciu: Există expresia:<< și atunci de furie, am văzut negru în fața ochilor>> și urmează o descriere a unui comportament de agresivitate, o emoție negativă care a generat un comportament inadecvat.

Dacă stăm la un ghișeu unde există o funcționară care lucrează puțin mai încet și s-a format o coadă mare și noi suntem presați de timp, apare furia. Raționalizând această emoție, putem proceda în felul următor: să folosim un ton calm și ferm în exprimarea opiniilor și nemulțumirilor noastre, astfel încât să nu producem ură și idignare față de persoana căruia ne adresăm. În acest mod vom motiva funcționara să lucreze mai eficient și vom primi și aprobarea persoanelor din jurul nostru care stau la acea coadă.

Cercetătorii din domeniul medical si in special din cel psihiatric au arătat că există o puternică legătură între emoțiile noastre si fizic, intre psihic, stările emoționale pe care le traversam si starea noastră de sănătate, acestea putând influența chiar apariția unor boli. Unul dintre rolurile importante pe care psihicul îl are asupra fizicului este cel legat de scăderea imunității, a capacității de apărare a organismului nostru. Se afirma faptul că emoțiile negative, adică anxietatea, depresia, pesimismul, supărarea, stresul rezultat din interacțiunea defectuoasa cu cei din jur, toate acestea duc la o activitate imunitară scăzută.

B.N