INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ – De ce aduce un risc mai mare de deces

Pacienții cu insuficiență cardiacă care au o sănătate generală precară prezintă un risc crescut de spitalizare și mortalitate.

INSUFICIENȚĂ CARDIACĂ – De ce aduce un risc mai mare de deces
Insuficiență cardiacă Foto: pixabay.com

Un studiu arată că persoanele cu probleme cardiace care au o sănătate generală precară au u nrisc mai mare de deces. Această constatare arată importanța evaluării și înțelegerii individuale despre propria sănătate, care ar putea îmbunătăți rezultatele insuficienței cardiace, potrivit cercetărilor publicate în JACC: Insuficiența cardiacă.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune cronică ce impune pacienților să-și autogestionare starea prin monitorizarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei, să respecte recomandările privind medicația și dieta și, din când în când, să facă efort fizic. Prin urmare, recent, o atenție sporită a fost acordată „alfabetizării” în domeniul sănătății, care este definită de autorii acestui studiu ca fiind „gradul în care indivizii au capacitatea de a obține, prelucra și înțelege informațiile și serviciile de sănătate de bază necesare pentru a lua decizii adecvate de sănătate”.

Alfabetizare scăzută

Studiile anterioare au sugerat că nivelul scăzut de alfabetizare în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă ar putea fi asociat cu un risc mai mare de mortalitate, spitalizări și vizite la secții de urgență, dar rezultatele au fost inconsistente. Cercetătorii din acest studiu au căutat să determine efectul alfabetizării asupra sănătății asupra mortalității, în același timp adaptându-se pentru potențialele confuzii potențiale, asupra spitalizărilor și vizitelor la secții de urgență în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă, prima meta-analiză de acest fel.

Atât studii de observație cât și de intervenție au evaluat impactul alfabetizării sănătății la pacienții de peste 18 ani, cu insuficiență cardiacă la mortalitate, spitalizări și vizite la secții de urgență pentru toate cauzele. Studiile au evaluat intervențiile în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă care au un nivel scăzut de sănătate. Printre studiile observaționale, au fost incluși 9.171 de pacienți cu insuficiență cardiacă, dintre care 2.207 (24%) au avut o alfabetizare inadecvată sau marginală.

În studiile analizate, alfabetizarea în sănătate a fost evaluată folosind măsuri obiective sau subiective - instrumentele obiective de măsurare a alfabetizării sănătății evaluează cât de mult pacientul înțelege informațiile medicale, iar instrumentele de măsurare subiective evaluează cât de mult cred că înțeleg pacienții.

Risc mai mare de deces

Cercetătorii au descoperit că alfabetizarea scăzută în sănătate a fost asociată cu un risc nejustificat mai mare de mortalitate (RR: 1,67, IC 95%: 1,18, 2,36), spitalizări și vizite la secții de urgență. În analizele ajustate, alfabetizarea scăzută în sănătate a rămas asociată statistic cu mortalitatea și spitalizările, dar nu a fost găsită nicio corelație pentru vizitele la secții de urgență. Printre cele patru studii intervenționale, două rezultate îmbunătățite în mod eficient pentru pacienții cu insuficiență cardiacă cu nivel scăzut de sănătate. „Descoperirile noastre au aratat ca un nivel inadecvat al alfabetizarii in sanatate este asociat cu riscuri crescute in mortalitate si spitalizare in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca”, a declarat Lila J. Finney Rutten, doctorand, autor al studiului si profesor de servicii de sanatate de cercetare. în Departamentul de Științe ale Sănătății din Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Identificarea alfabetizării în sănătate ca un factor care afectează rezultatele asupra sănătății și măsurarea efectului său asupra pacienților cu insuficiență cardiacă este esențială pentru a aloca mai multe resurse și pentru a face cercetări asupra intervențiilor pentru îmbunătățirea competenței în sănătate.”