INFECȚII – Cum este protejat creierul de agenții patogeni

Cercetătorii au analizat în testele lor pe șoareci cum este protejat creierul de infecții și au făcut o descoperire surprinzătoare.

INFECȚII – Cum este protejat creierul de agenții patogeni
Creierul este protejat de infecții

Cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, și de la Institutul Național de Sănătate, SUA, au descoperit că meningele, cel care formează o barieră impermeabilă pentru a proteja creierul, găzduiește celule imune numite plasmocite, celule care secretă anticorpi.

Aceste plasmocite, arată testele pe șoareci, sunt poziționate lângă vase mari de sânge care curg în interiorul meningelui, protejând astfel creierul. Iar când cercetătorii au analizat tipul specific de anticorp produs de aceste celule au avut parte de o surpriză: au găsit un tip de anticorp aflat în mod normal în intestin.

”Modul exact în care creierul se protejează de infecție, dincolo de bariera fizică a meningelor, a fost ceva misterios, dar am descoperit că o linie importantă de apărare începe în intestin a fost o surpriză", a afirmat profesorul Menna Clatworthy de la Cambridge și Institutul Wellcome Sanger, conform unui comunicat al universității.