INEDIT - 34 de locuri neștiute din Maramureș de care habar nu aveai

Sunt vizitate de puțini turiști și e nevoie de o mai mare promovare. Sunt multe case memoriale în Maramureș de care nu a auzit aproape nimeni și care ar merita puse în valoare. La fel și muzee prin micile localități ale județului de care te lovești din greșeală.

INEDIT - 34 de locuri neștiute din Maramureș de care habar nu aveai

Muzeele și casele memoriale din Maramureș vor fi incluse într-o nouă rută cultural turistică, dezvoltată pe plan regional. Turiștii care ajung aici sunt întâmpinați de gazde primitoare, iar pentru a veni în sprijinul tuturor celor care ajung în județul nostru și care doresc să viziteze cât mai multe obiective turistice, Biroul de Informare Turistică din cadrul Consiliul Județean Maramureș a inițiat pașii necesari pentru o nouă rută turistică. „Drumul patrimoniului muzeal maramureșean”. Rută care cuprinde 34 de muzee și case memoriale din județ, publice și private.

 Ruta cuprinde obiective precum Muzeul Județean de Etnografie şi Artă Populară Maramureș, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei sau Casa Memorială Elie Wiesel, dar și spații expoziționale mai puțin cunoscute, cum sunt Muzeul Etnografic și de Artă Populară, „Casa Lăpușeană” din Rogoz, Muzeul Born și Papp din Cavnic sau Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti.

Oficialii CJ Maramureș spun că obiectivul principal al acestui proiect îl constituie promovarea patrimoniului Maramureșului, traseul propus poposind în toate zonele etnografice ale județului, în locuri care descriu bogăția istorică, culturală, naturală, etnografică, artistică și religioasă a acestuia. Turiștii vor avea posibilitatea să afle informații prin aplicațiile on-line, dar și prin intermediul site-urilor, canalelor de socializare on-line, având la dispoziție hărți, precum și pliante informative.

H.D.