INCREDIBIL - Țepar băimărean condamnat la 43 de ani de închisoare

Ani grei de pușcărie pentru un băimărean.

INCREDIBIL - Țepar băimărean condamnat la 43 de ani de închisoare

De mult timp nu s-a mai auzit despre Erli Zsolt-Csaba, un băimărean care era foarte pomenit în jurul anului 2010. Se ocupa, printre altele, de organizarea de evenimente artistice. Se spunea atunci că a aranjat cu primarul din Rădăuți să aducă formația Boney M la o sărbătoare populară, contra sumei de 20.000 de euro. Nu a adus trupa dar au început să curgă plângerile împotriva lui. Din toate părțile.

#Redactor șef la un ziar, prejudiciu de trei milioane de lei

În 2010 a fost reținut pentru un prejudiciu de trei milioane lei, adus statului român. Era redactor șef la ziarul „Viața Maramureșului” și, a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Era administrator la zece societăți comerciale și, în perioada 2008-2009, a înregistrat în contabilitatea societăților operațiuni comerciale derulate între ele, pentru a obține, fără drept, rambursări de TVA. Polițiștii au precizat că Erli Zsolt a omis să evidențieze în contabilitatea uneia dintre firme operațiunile comerciale efectuate.

Era doar una dintre multele lui întâlniri cu justiția. De reținut, în 2010 avea doar 25 de ani!

Peste șase ani, în 2016, a ajuns din nou după gratii. |ntr-un comunicat de presă al Tribunalului Maramureș se arăta că: ”Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2016, inculpatul Erli Zsolt Csaba s-a prezentat cu o identitate falsă, respectiv sub numele de George Pop și, pretinzând că este reprezentant al unei asociații, a indus în eroare persoana vătămată SC M.S. SRL, care a procedat la efectuarea a trei livrări de mărfuri, în valoare totală de 18.579 lei. Pentru a determina persoana vătămată să livreze mărfurile, inculpatul a remis prin e-mail fotocopiile a trei ordine de plată, dar suma de bani nu a fost virată în contul persoanei vătămate”, se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Maramureș.

Se mai spune despre el că, dat în judecată de niște firme pentru înșelăciune, s-a prezentat în instanță cu chitanțe care dovedeau că a plătit sumele care i se imputau. Numai că... și acele chitanțe erau false!

Sunt doar câteva exemple din lunga listă de infracțiuni comise de tânărul băimărean (intrat deja în legendă!), pe teritoriul mai multor județe.

 # Pedeapsă mai mare decât... maximul general

 Anul 2020 nu a fost unul foarte bun nici pentru „țeparul” băimărean. Numai că dacă oamenii de pe întreaga planetă au primit recomandarea să stea în casă, Erli Zsolt a primit obligația să stea în... închisoare.

Printr-o decizie dată de Judecătoria Brașov, băimăreanul (care era deținut în Penitenciarul Oradea) a fost condamnat la închisoare pentru mai multe infracțiuni. Sunt enumerate infracțiunile (infracțiune continuată de înșelăciune, abuz de încredere, participație improprie la distrugere etc.) și pedepsele primite pentru acestea: doi ani și șase luni de închisoare într-un caz, apoi șase luni, alte șase luni, patru ani într-un caz, trei ani în altul, trei pedepse a câte patru ani într-un dosar, șase pedepse a câte patru ani în alt dosar și... lista continuă. Mult!

Decizia judecătorilor este că, după totalizarea pedepselor primite, reiese o „pedeapsă rezultantă de 40 de ani și 11 luni de închisoare”. Numai că el fusese condamnat pentru săvârșirea unor infracțiuni comise în stare de recidivă post condamnatorie și, s-au mai adăugat încă niște ani de închisoare, rămași neexecutați. Apoi judecătorii precizează: „|n baza art. 60 Cod Penal, reduce (Judecătoria Brașov – n.r.) pedeapsa rezultantă de 42 de ani și 13 luni de închisoare la maximul general, inculpatul urmând a executa în regim de detenție pedeapsa rezultantă de 30 de ani de închisoare”.

De asemenea, i s-a interzis dreptul de a fi ales în funcții publice timp de doi ani și de a fi administrator de societate comercială timp de patru ani. Are de plătit unei firme din Brașov suma de 5.810,70 lei ca daune materiale (plus dobânda penalizatoare) și 1.000 de lei cheltuieli judiciare către stat și alte 580 de lei către firma brașoveană.

Erli Zsolt este în continuare deținut la Penitenciarul Oradea de unde, după cum arată sentința primită, va putea ieși, în cel mai fericit caz după vreo 20 de ani!

I. V.