ÎNARMAȚI PÂNĂ-N DINȚI -Peste 2000 de maramureșeni dorm cu armele În casă

Sunt printre noii maramureșeni care dorm în case cu armele sub pernă. Fie că se tem pentru viața lor, fie că le place să dețină arme în casă, fie sunt amatori de partide de vânătoare, ideea este că acești oameni te pot ucide dacă le-ai încălcat proprietatea.

ÎNARMAȚI PÂNĂ-N DINȚI -Peste 2000 de maramureșeni dorm cu armele În casă

Există printre noi maramureșeni care au acasă arme letale. Ele sunt deținute fie legal, ceea ce înseamnă că au trecut niște teste și au făcut ore de cursuri de instruire, fie sunt deținute ilegal, caz în care aceștia riscă dosare penale și trimiterea după gratii. Datele oficiale oferite ziarului Axanews.ro de către Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș arată că la nivelul județului nostru există 2083 de persoane fizice autorizate pentru a deține, purta și folosi arme și muniții, din care 1705 pentru arme letale și 378 pentru arme neletale.

“Verificările la deținătorii legali de arme și muniții se efectuează de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (A.E.S.P.) și de polițiștii din cadrul unităților și subunităților de poliție din cadrul IPJ Maramureș. Astfel, de la începutul anului și pană la această dată au fost efectuate 466 de controale/verificări. Totodată, în această perioadă polițiștii din cadrul Serviciului A.E.S.P. au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, au dispus măsura anulării dreptului de a purta și folosi arme și muniții pentru 90 de persoane și au luat măsura suspendării dreptului de a purta și folosi arme și muniții pentru un număr de patru persoane”, a declarat subinspector de poliție Ionela Cozma, purtătorul de cuvant al IPJ Maramureș, pentru “Axanews.ro”.

Referitor la regimul dreptului de port și folosire a armelor letale, dispoziții care se aplică și în cazul armelor neletale supuse autorizării, este bine de știut că titularul dreptului de a purta și folosi arme letale are obligația de a păstra arma și muniția înscrisă în permisul de armă în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate. Apoi, legea stipulează clar că păstrarea armelor și a munițiilor supuse autorizării la domiciliul sau reședința deținătorului înscrise în permisul de armă se face în locuri special destinate, respectiv în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, exceptând armele de apărare și pază, care se pot regăsi asupra titularului.

 Armele letale, cu excepția celor cu destinația apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție. Cât privește armele supuse autorizării, acestea pot fi purtate numai de către titularul permisului, cu obligația ca acestea să fie asigurate, să nu fie armate, să nu prezinte defecțiuni, cu excepția situației în care sunt transportate la armurier, să stea în permanență introduse în toc și ascunse vederii, cu excepția situațiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze.  Conform legii, deținătorii de arme nu au voie să consume alcool sau droguri, să nu fie în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecțiuni temporare de natură să genereze o stare de pericol, în condițiile în care poartă arma asupra sa.

Vă reamintim recent un bărbat a fost împușcat mortal de colegul său de vanătoare în zona Sighetu Marmației, polițiștii stabilind că a fost vorba despre o vanătoare ilegală.