ÎN MARAMUREȘ - Sute de persoane salvate de pe munții din județ în vară

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au  centralizat activitatea celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont, din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România, pentru sezonul de vară al anului 2020. În această perioadă, aflată sub influența nefastă a pandemiei cu noul coronavirus, salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 1.945 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 2.510 persoane.

ÎN MARAMUREȘ - Sute de persoane salvate de pe munții din județ în vară

În Maramureș echipele Salvamont au fost serios solicitate pe perioada sezonului de vară. Oficial știm că de la începutul acestui an salvamontiștii maramureșeni au fost solicitați să intervină în 164 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 159 de persoane. Dintre acestea 84 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD și Ambulanță, două cazuri predare elicopter SMURD și cinci cazuri serviciului de Medicină Legală.

Tot în această perioadă de pandemie salvamontiștii din județ au întreținut, amenajat și curățat trasee turistice, au degajat copaci căzuți și vegetația care bloca traseele turistice care nu au mai fost curățate de mai bine de 10 ani. Și anume patru trasee turistice pe Munții Igniș, nouă trasee turistice pe munții Gutai, respectiv șase trasee turistice în Munții Maramureșului.

“Ca și particularități vă pot spune că au fost destul de multe intervenții în cazul rătăciților (culegători de ciuperci și turiști care au greșit trasee). Pe urmă au mai fost dispăruți cu diverse motive (inclusiv sinucigași). Și ultima variantă au fost turiști accidentați pe trasee montane, păduri, dealuri, zone greu accesibile”, au declarat cei de la Salvamont Maramureș, pentru “Axanews.ro”.

Chiar dacă în acest moment nu există informații cu privire la modul în care se va derula sezonul turistic de iarnă, echipele Salvamont s-au pregătit corespunzător, astfel încât să facă față tuturor solicitărilor, inclusiv adaptându-și procedurile de intervenție și prim ajutor medical și cu cerințele impuse de pandemia de Covid 19.

H.D.