ÎN MARAMUREȘ - Din decembrie se dau tichetele sociale pentru mese calde

Peste 6000 de pensionari cu venituri mici sau alte persoane defavorizate din județul Maramureș vor beneficia de la începutul lunii viitoare de pe urma unui program lansat de Ministerul Fondurilor Europene care vizează acordarea de mese calde.

ÎN MARAMUREȘ - Din decembrie se dau tichetele sociale pentru mese calde

Este vorba despre Schema națională de sprijin pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele fără adăpost, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde.

Destinatarii finali sunt persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani sau peste această vârstă, care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special, plătite prin case teritoriale de pensii. În cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizații sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depășește valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, aceștia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde. De asemenea vor beneficia de aceste tichete persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde acordate destinatarilor finali au ca sursă de finanțare Programul operațional POAD 2014-2020, fiind  decontate, în limita bugetului disponibil pentru această măsură, în conformitate cu regulile de eligibilitate POAD. Fiecare beneficiar va primi 180 lei/lună. Însă fiindcă acest card va fi distribuit la începutul lunii decembrie, persoanele eligibile au fost stabilite începând cu luna septembrie, sumele regăsite pe card vor fi pentru perioada septembrie-decembrie 2020. Beneficiarii eligibili vor primi 720 lei, pentru perioada octombrie-decembrie 2020 - 540 lei, perioada noiembrie-decembrie 2020 – 360 lei și pentru luna decembrie 2020 - 180 lei.

Suma maximă care poate fi folosită într-o singură zi pentru a cumpăra mese calde este de 40 lei. Dacă se depășește această sumă atunci se va plăti diferența cu numerar sau cu un card bancar. Perioada de desfășurare a programului este septembrie 2020-iunie 2021, iar un beneficiar va primi în toată această perioadă 1.800 lei.

FOTO retete-usoare.eu

H.D.