ÎN 8 FEBRUARIE - Petrova, gata de începerea școlii

În comuna Petrova e emoție mare, după toată perioada învățământului online, luni va începe școala.

ÎN 8 FEBRUARIE - Petrova, gata de începerea școlii

Petrova, comună cu tradiție veche în învățământ, cu personalitățI care au marcat secolul douăzeci, de la Alexandru Filipașcu până la familia Bilașcu, de la ramura familiei “De Dolha și Petrova” până la dascălii de azi ai Petrovei, respectul pentru învățătură s-a transmis prin viu grai generațiilor de elevi.

Luni, 8 februarie a.c., peste 400 de elevi vor trece pragurile școlilor și grădinițelor din comună, după o absență datorată pandemiei.

“Noi, în primărie”, spune primarul Ion Petrovai, “avem angajați doi asistenți medicali care se vor ocupa de controlul elevilor, temperatureă și alte simptome, în așa fel încât să nu existe riscul de Covid-19. Școllie sunt pregătite ca-n zilele de sărbătoare, am adus de la Vișeu de Sus echipe care s-au asigurat de dezinfectarea spațiului de învățământ, am oferit măști de protecție și materiale dezinfectante și, ca eveniment, la sfârșit vom putea tăia panglica la grădinița nouă, care are căldură, dotări dar n-a avut copii. E un moment sărbătoresc pentru Petrova și cetățenii săi”.

Vorbind despre problemele acestei ierni, primarul spune că drumurile sunt „la negru” și că deszăpezirea a funcționat cu utilajele pe care le are primăria.

Pe lista CNI se află două proiecte – sediul nou de primărie și o piață modernă -, proiecte așteptate de întreaga suflare din Petrova.

Cât privește evenimentul investițional generat de magistrala de gaz din Maramureșul Istoric, Ion Petrovai spune: „E o lucrare dorită de întreg Maramureșul Istoric, gazul aduce comoditate în gospodăriile oamenilor și confort. Noi am făcut o asociere, mai multe comune (Bistra, Valea Vișeului, Crasna, Petrova și Leordina) pentru a constitui numărul necesar de gospodării care se vor racorda la magistrala de gaz. Am convenit că se va utiliza magistrala de pe Valea Izei, care se va prelungi cu patru kilometri, paralel cu drumul Strâmtura – Petrova, și racordarea la gospodării va începe din Petrova”.

În comună s-a pornit proiectul pentru Căminul Cultural, unde s-a făcut licitația și s-a depus o contestație. Se așteaptă răspunsul la contestație și, cât mai repede, începerea muncii la acest proiect.

Peste toate aceste proiecte, însă, ecuația momentului ține de data de 8 februarie (luni), când și la Petrova (ca-n tot Maramureșul) începe școala.

M. I.