ÎN 2020 - Locul din Maramureș unde iarna sute de oameni pot ajunge acasă doar cu sania

Sunt, oricât de greu de crezut este, zone în județul Maramureș unde nu există drum suficient de bun încât să poți merge cu mașina. Și nu sunt puține aceste zone. Ai două alternative, căruța vara și sania iarna.

ÎN 2020 - Locul din Maramureș unde iarna sute de oameni pot ajunge acasă doar cu sania

Localnicii din cătunul Cornățea, aparținător de comuna Poienile de Sub Munte, cea mai mare comună din județul Maramureș, trăiesc fără energie electrică, apă și gaze natural de când se știu. Ce școală online, ce televizor sau frigider. Aici lumânarea dă lumina și pădurea dă lemnul pentru încălzire.

”Cei circa 110 de locuitori din zonă nu au nici acum, în anul 2020, acces la electricitate, iar viața lor pare și astăzi desprinsă din trecut. Am discutat cu oamenii despre problemele pe care le au, am văzut cum trăiesc și am fost bucuros când am aflat că în această comunitate sunt 30 de copii, mulți care merg la școală, chiar dacă ajung cu dificultate în comuna Poienile de Sub Munte. Oamenii își doresc curent electric în casele lor, să poată avea astfel acces la o viață civilizată și să poată să își crească copiii în condiții mai bune”,subliniază autoritățile județene.

În Poienile de Sub Munte trăiesc 10.227 de localnici dintre care 3.500 au plecat la muncă în străinătate. Extinderea rețelei de energie electrică ar trebui să se facă pe o distanță de circa 3 kilometri.

”Miercuri, am stabilit o întâlnire la Consiliul Județean cu primarul din Poienile de Sub Munte și cu reprezentanții Electrica Maramureș pentru a vedea dacă cei de la Electrica au finanțare pentru a demara chiar de luna aceasta racordarea caselor din cătun la rețeaua de electricitate. În cazul în care Electrica nu are surse de finanțare pentru această lucrare, vom găsi cu siguranță resursele necesare la începutului anului 2021, la Consiliul Județean”, a punctat Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.

În momentul de față  oamenii pot ajunge în cătun doar cu sania sau căruța. Autoritățile județene spun realitatea zilelor noastre. Și anume că sunt localnici care, din lipsa unui drum practicabil, nu reușesc să meargă luni în şir până în următoarea localitate, Cvasnița, deși aceasta se află la doar 2,5 km distanță de Cornățea.

H.D