IARNĂ – De ce ne trezim mai greu în sezonul rece

Este cunoscut faptul că iarna ne trezim mai greu dimineața. Cercetătorii spun că temperatura afectează comportamentul aproape tututror viețuitoarele, dar încă mai există multe de învățat despre legătura dintre neuronii senzoriali și neuronii care controlează ciclul somn-veghe.

IARNĂ – De ce ne trezim mai greu în sezonul rece
Trezirea e mai grea iarna

Neurobiologii de la Universitatea de Nord-Vest au descoperit un indiciu despre ce se află în spatele acestui comportament. Într-un studiu facut pe musculițe de otet, cercetătorii au identificat un circuit „termometru” care transmite informații despre temperatura rece externă de la antena musculitei, la creierul superior. Ele arată cum, prin acest circuit, condițiile reci de sezon și întuneric pot inhiba neuronii din interiorul creierului care favorizează activitatea și trezirea, în special dimineața.

"Acest lucru explică de ce - atât pentru muște, cât și pentru oameni - este atât de greu să te trezești dimineața în timpul iernii", a spus Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie la Colegiul de Arte și Științe din Weinberg. "Studiind comportamentele într-o musculiță de oțet putem înțelege mai bine cum și de ce temperatura este atât de critică pentru reglarea somnului."

Studiul, condus de Gallio și realizat în Drosophila melanogaster, a fost publicat în revista Current Biology.

Lucrarea descrie pentru prima dată receptorii „frigului absolut”, care sunt localziați în antena musculiței și care răspund la temperatura doar sub „zona de confort” a muștei, de aproximativ 25 de grade C. După ce au identificat acei neuroni, cercetătorii i-au urmărit până la țintele lor în creier. Ei au descoperit că principalii destinatari ai acestor informații sunt un grup mic de neuroni cerebrali care fac parte dintr-o rețea mai mare care controlează ciclurile de activitate și somn. Când circuitul la rece pe care l-au descoperit este activ, celulele țintă, care, în mod normal, sunt activate de lumina dimineții, sunt oprite.

Drosophila (musculita de otet) este un sistem de model clasic pentru biologia circadiană, zona în care cercetătorii studiază mecanismele care controlează ciclul nostru de repaus și activitate de 24 de ore.