GRIPĂ: Cum o deosebești de COVID-19 sau viroză

Simptomele unei gripe pot să fie ușoare sau severe, iar în această perioadă foarte multe persoane contractează virusul gripal. Simptomele pot fi recunoscute ușor, și chiar dacă seamănă cu cele ale COVID-19 sau viroză, gripa se manifestă diferit.

GRIPĂ: Cum o deosebești de COVID-19 sau viroză
Gripa se manifestă diferit față de răceală sau Covid

Chiar dacă pandemia pare să fi pus în umbră toate celelalte boli, inclusiv gripa, este sezonul în care e foarte ușor să contractăm un virus gripal. Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar la copii chiar pot apărea simptome care la adulți nu prea sunt întâlnite.

În formele ușoare, gripa afectează nasul și gâtul. În formele mai grave, gripa poate afecta plămânii și căile respiratorii. Cel mai bun mod de a vă proteja este cu un vaccin gripal, care este foarte recomandat tuturor celor cu vârsta peste 6 luni. Spre deosebire de COVID, copiii au un risc mai mult decât dublu să facă gripă, decât adulții cu vârsta peste 65 de ani.

Spre deosebire de alte infecții, cum ar fi răceala sau COVID, simptomele gripei lovesc rapid și, de obicei, vin toate în același timp. În termen de aproximativ două zile de la expunerea la virus, este posibil să aveți oricare sau toate aceste simptome: 

Febră

Frisoane

Tuse seacă

Durere de gât

Dureri musculare

Durere de cap

Congestie nazala

Oboseală

Vărsăturile și diareea sunt primele simptome frecvente la copii, dar mai puțin frecvente la adulți. Simptomele ulterioare și mai grave ale gripei pot include dificultăți de respirație, dureri toracice sau abdominale, amețeli sau confuzie, convulsii și slăbiciune severă.

Sunt expuse la un risc de a face o formă severă persoanele care

Au sub 5 ani sau peste 65 de ani

Locuiesc în centre de îngrijire

Sunt femei însărcinate

Au o boală cronică precum astmul, BPOC, diabetul sau bolile de inimă

Au un sistem imunitar slab

Sunt supraponderali

Simptome gripale la copii

Virusul gripal provoacă multe dintre aceleași simptome la copii ca și la adulți. Cu toate acestea, copiii pot prezenta alte simptome gripale care necesită asistență medicală imediată, potrivit University Health News. Copiii sunt mai susceptibili să sufere complicații severe de gripă. Căutați imediat asistență de urgență dacă copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre următoarele simptome:

Nu bea suficiente lichide

Nu mai are poftă de mâncare

Plânge fără lacrimi

Nu se trezește din somn

Face febră peste 38 de grade sau febră cu erupții cutanate

Dificultăți la urinat (sau, la bebeluși, au scutece mai puțin umede)

Ce e de făcut

Cu excepția cazului în care vă aflați într-un grup cu risc ridicat sau dacă aveți simptome severe, nu trebuie să faceți altceva decât să rămâneți acasă și să vă odihniți. Deși există medicamente antivirale care pot scurta gripa cu o zi sau două și pot împiedica agravarea gripei, medicii le recomandă numai persoanelor cu risc crescut sau cu simptome severe. În aceste cazuri, sunați imediat medicul dumneavoastră. Antivirale funcționează cel mai bine dacă sunt administrate în primele două zile de la începerea simptomelor.

Pentru noi ceilalți, nu există comenzi rapide. Gripa trebuie să-și urmeze cursul. Cel mai bun tratament este:

Odihniți-vă acasă.

Evitați contactul cu alte persoane până când nu aveți cel puțin 24 de ore de când nu mai faceți febră

Beți multe lichide.

Luați un medicament fără prescripție medicală pentru durere și febră, dar evitați aspirina la copii și adolescenți. Aspirina poate duce la o reacție periculoasă numită sindrom Reye.

Pentru majoritatea oamenilor simptomele gripei încep brusc și, deși vă pot face să vă simțiți mai mizerabil decât o răceală, gripa va dispărea într-una sau două săptămâni. Pe lângă vaccinul împotriva gripei, vă puteți reduce riscul de gripă prin spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială în timpul sezonului gripal.