GREȘELI: Câteva expresii medicale pe care le folosim greșit, corectate de un medic

Medicul și scriitorul Vasi Rădulescu, foarte cunoscut în mediul virtual datorită postărilor sale extrem de educative, a postat pe pagina sa de socializare o serie de expresii pe care le folosim, în mod curent, greșit.

GREȘELI: Câteva expresii medicale pe care le folosim greșit, corectate de un medic
Medicul Vasi Rădulescu

Iată câteva dintre formele de exprimare pe care medicul Vasi Rădulescu le corectează și spune chiar că i se par, pe alocuri, amuzante.

„"Mi-am scos apendicita". Corect este "mi-am scos apendicele", pentru că apendicita este inflamația acestuia. Iar apendicectomia este intervenția chirurgicală pentru scoaterea lui și rezolvarea patologiei. Oricum, ar trebui să se folosească "mi-a fost scos apendicele", că doar nu vi-l scoateți singuri.

"Am probleme cu glanda". Prin glandă ar trebui să se înțeleagă aici tiroida, numai că ea e o glandă printre multe altele din corp. Corect este "am probleme cu tiroida".

"Am o bilă leneșă". Bila este produsul de secreție al hepatocitului, celula principală din ficat. Acest lichid se scurge continuu și se stochează în colecist sau vezică biliară, de unde este apoi expulzat în timpul mesei, pentru a completa digestia. Corect este "am colecistul leneș" (dar oare cum se obiectivează asta?)

"Mă doare creierul". Creierul nu are receptori de durere și nu doare, senzația neplăcută fiind generată de învelișuri sau mușchi. Corect este "mă doare capul".

"A făcut infart". Infarctul, căci despre el vorbim, poate să apară în orice organ, prin întreruperea aportului sangvin. Când ne referim la inimă, vorbim despre infarct miocardic, deci corect va fi "a făcut infarct miocardic". Cu un c intercalat între r și t, că așa-i cuvântul.

"Am venit să-mi faceți vagin antetetanus". Aici e o panoplie de încurcături. Discutăm, firește, despre vaccinul antitetanic.

"Am palpitații la inimă". Palpitațiile sunt bătăile conștientizate ale inimii. În mod normal, cordul lucrează în silențiu și nu este perceput. Construcția "palpitații la inimă" este pleonastică.

"Are lumbago cronic acutizat". Lumbago este un termen des folosit în reumatologie și înseamnă lombalgie acută, adică durere în zona lombară, dată de un conflict nervos local la nivelul nervilor ce ies dintre discurile vertebrale. Lumbago cronic este contradicție între termeni, iar adăugarea "acutizat" acolo generează o ruptură neuronală ireversibilă.

"A murit cu zile". I s-au terminat atunci când a murit, nimeni nu pleacă din lumea asta cu zile.

"Ești nebun la cap". Sigur, la genunchi n-a înnebunit nimeni până acum.

"E pe sistem nervos". Asta e acoperirea ubicuă atunci când nu se găsește o cauză organică a unei afecțiuni.

"Îmi iau medicamentația cu sfințenie". Termenul corect este "medicație".

"Mi-am scos amigdalita". Exact ca în cazul apendicitei, amigdalita reprezintă inflamația amigdalelor, acele mici organe cu rol imunologic care stau cuminți în gât și se umflă când vor ele, producând coșmaruri.

"Eu am tensiune arterială". Orice om are. Corect este să se menționeze hipertensiune arterială sau hipotensiune arterială.

"Eu sunt cardiac". Orice om care deține inimă este cardiac. Corect este "eu am probleme cu inima".”