FUMATUL - Legătura cu tulburările mintale

În contextul stresului creat de pandemie, oamenii de știință au reluat subiectul legăturii dintre anxietate și fumat, încercând să afle dacă fumatul provoacă anxietatea, sau anxietatea determină oameii să fumeze.

FUMATUL  - Legătura cu tulburările mintale
Fumatul veează iluzia relaxării, dar este asociat cu tulburări mintale

La fel ca multe alte aspecte ale sănătății mintale și dependenței, nu există concluzii clare.

„Cred că am generat mai multe întrebări pe această temă decât avem răspunsuri”, a spus Brian Hitsman, profesor asociat de medicină preventivă la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine din Chicago.

Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din SUA, afectând între 15% și 19% din populația adultă și cuprinzând totul, de la fobii și atacuri de panică până la frica intensă de situații sociale și îngrijorare cronică.

În timp ce ratele de fumat din SUA au scăzut în ultimii 50 de ani, aproximativ 1 din 5 adulți americani - 50,6 milioane - au raportat că încă fumează, vapează sau utilizează alte produse din tutun în 2019, potrivit ultimelor date publicate în noiembrie de la Centers for Disease Control and Prevenirea. Aceste date au arătat, de asemenea, că 45% dintre persoanele cu anxietate severă fumează țigări de tutun (nu vaping). Chiar și pentru cei cu anxietate ușoară, 30% folosesc tutun. Cu toate acestea, pentru cei care raportează puțin sau deloc anxietate, doar 18% fumează.

Fumătorii suferă mai adesea de tulburări mintale

Alte cercetări arată rate mai mari de tulburări de anxietate în rândul fumătorilor decât populația generală. Cu toate acestea, un studiu publicat anul trecut în Current Psychiatry Reports a spus că, în ciuda „dovezilor solide” care leagă fumatul și anxietatea, există „discrepanțe considerabile în ceea ce privește rolul precis al anxietății în debutul fumatului, severitatea și încetarea rezultatelor”.

Lorra Garey, autorul principal al studiului, a afirmat că abuzul de alcool și substanțe ar putea estompa adevărata conexiune. Un alt factor complicat este relația bidirecțională dintre fumat și anxietate.

"Este această buclă perpetuă care se alimentează în sine. Aveți anxietate care contribuie la fumat ... și apoi aveți oameni care devin dependenți de nicotină și care se confruntă cu sevraj acut cu simptome care imită anxietatea", a spus Garey, profesor asistent de cercetare la Universitatea din Houston.

„Aceste lucruri sunt atât de corelate, încât este greu să le despărțim”, a spus ea. "În cele din urmă, avem nevoie de cercetări mai riguroase pentru a urmări cu adevărat diferiții factori de-a lungul timpului pentru a-i înțelege pe deplin."

Iluzia relaxării pe care o dă fumatul

O altă problemă, a spus Hitsman, este că fumătorii cred adesea din greșeală că a fuma o țigară le va diminua anxietatea.

„Este doar în mintea lor că fumatul este o modalitate eficientă de a-și gestiona suferința emoțională, dar probabil îi face doar să se simtă mai bine, deoarece ajută la gestionarea nevoii lor de nicotină”, a spus el. „Fumatul crește de fapt ritmul cardiac și provoacă modificări în corp care sunt opuse relaxării.”

De fapt, fumatul face ravagii asupra întregului sistem cardiovascular, eliberând substanțe chimice care deteriorează și înfundă arterele, ceea ce poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Este dificil de identificat dacă consumul de tutun și ratele de anxietate au fost afectate de pandemia COVID-19. Dar Garey suspectează că se ridică.

"Atât de mulți factori care contribuie la anxietate - povara financiară, probleme de îngrijire a copiilor - o înrăutățesc. Și există, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o severitate mai mare a fumatului și la persoanele care au renunțat la repornire", a spus ea.