FRIG - Piața Izvoare, pustie în această perioadă

Zilele de marți ale fiecărei săptămâni sunt dedicate pieței în Baia Mare. Atunci, mai mult decât în restul zilelor, la piață se adună producătorii în număr mare pentru a-și vinde produsele.

FRIG - Piața Izvoare, pustie în această perioadă

Zilele de marți ale fiecărei săptămâni sunt dedicate pieței în Baia Mare. Atunci, mai mult decât în restul zilelor, la piață se adună producătorii în număr mare pentru a-și vinde produsele.

Sezonul rece a diminuat însă numărul producătorilor, lăsând mese libere. În această perioadă, în Piața Izvoare au fost puțini cumpărători. Mulți aleg să cumpere din supermarketuri, mergând pe ideea că e la fel de rentabil.

Produse 100% locale

Angela Pop, din Baia Mare spune că merge în piață doar atunci când este sigură că produsele vândute de producători sunt 100% locale și nu exportate. „La piața mare sunt producători de peste tot, nu sunt numai locali și cu produse Bio așa cum ar trebui să fie. Mandarinele, clementinele, portocalele, strugurii și lista poate continua, e clar că sunt exportate din diverse țări, nu sunt nici locale, nici din România. Atunci categoric aleg să merg să-mi cumpăr legumele și fructele din supermarketul de la colț, pentru că la fel sunt și acolo, ca și la piață”, a spus femeia.

Maria Belu, din Baia Mare, spune că frecventează Piața Izvoare, mai mult vara. „Mă duc mai mult vara prin piață. Atunci îmi iau căpșuni, pepene verde, cireșe, legume proaspete. Acum, în perioada rece cumpăr mai mult din magazine. E ok să apelezi la produsele din piață în cazul în care dorești un borcan cu murături, o zacuscă de casă, un vin, etc. Produsele acestea sunt naturale, făcute de gospodine în casă și se rentează să dai zacusca din magazin pe cea din piață. Produsele de casă cum sunt: brânza, ouăle, laptele, smântâna, le cumpăr din piață, dar nu din Piața Izvoare, ci din piața de pe Bilașcu. Este o piață mică, deschisă zilnic, acolo sunt puțini producători și garantat sunt locali. Așa îi ajut și pe ei, și mănânc și eu ceva sănătos”, a spus femeia de 35 de ani.

Cum sunt prețurile?

Chiar și iarna, piața nu duce lipsă de produse, fructe, legume sau alte bunuri. De pe tarabele din piață nu lipsesc fructele de sezon: portocale, mandarine, clementine etc. De asemenea, găsim și fructe precum: banane, nuci, struguri, ananas, etc. Des întâlnite sunt și preparatele gospodinelor precum sunt borcanele cu zacuscă, cu murături, tocană de legume, dulcețurile de fructe, compoturile, legumele la borcan. Nici sacii cu cartofi, mere, porumb, sau alte legume din gospodărie nu lipsesc pe de mese. De asemenea, sunt și produse de casă precum: cârnații afumați, costițe, slănină, jumări, tobă, sau brânzeturi (lapte, smântână, brânză). Mai puțini producători, mai puține mese ocupate decât în celelalte anotimpuri, dar gama de produse este destul de variată, la fel și prețurile. Prețul unui kilogram de fructe este aproximativ ca și în magazin. De exemplu, un kilogram de mandarine îl găsim la 4 sau 5 lei. Prețurile diferă în funcție de producător. Bananele au aproximativ același preț. Un borcan de zacuscă poate poate costa între 8 și 20 de lei, în funcție de gramaj și sortiment. Un borcan cu compot de cireșe pornește de la 4 lei și la fel poate ajunge la 8 sau 10 lei, în funcție de producător. Prețul unui kilogram de cartofi oscilează în jur de 1 leu, cu plus sau minus. Pe lângă fructe, legume și produse de casă, în piață se găsesc și tarabe cu haine, căciuli, mănuși, șosete, fulare sau mese cu scule și unelte pentru agricultură și nu numai.

V.R.