FOTO - Frigul este pericol de moarte pentru oamenii străzii

Sunt oameni pe lângă care trecem zilnic, fără ca să ne dăm seama că și ei au o poveste de viață. Cândva au fost ca și noi, au avut o familie, un cămin, dar viața a avut alte planuri cu ei. Acum sunt în stradă, se luptă pentru fiecare bucată de pâine și nu știu dacă vor apuca ziua de mâine.

FOTO - Frigul este  pericol de moarte pentru oamenii străzii

Direcția de Asistență Socială în colaborare cu Poliția Locală Baia Mare a demarat astăzi, 3 decembrie, o acțiune privind oamenii străzii, aceștia fiind identificați și duși pentru o masă caldă la Adăpostul de Noapte din cartierul Vasile Alecsandri. Au fost printre ei și oameni care au refuzat, preferand să îndure frigul de afară. Sunt oameni care au nevoie de ajutor, dar puțini sunt dispuși să renunțe la stradă. Acolo, în stradă, sunt proprii lor stăpâni. Sunt oameni care s-au obșinui să trăiască fără să aibă reguli, nu sunt obisnuiți să li se spună ce să facă. 

Sunt oameni care de ani de zile locuiesc pe stradă. Este cazul lui Sorin, care este născut în București și care de peste 40 de ani trăiește în Baia Mare. Recunoaște că cel mai greu pe stradă este iarna, trebuie să înveți să supraviețuiești. 

„Viața pe stradă este foarte grea, foarte dură. Eu sunt în stradă de la vârsta de 7 ani. Sunt născut în București, dar apoi cu familia ne-am mutat în Baia Mare. Sunt obișnuit cu strada, dar asta e viața. Nu e ușor să fii aruncat în stradă, să trăiești pe stradă. Nu am avut o locuință, locuri de muncă am avut, dar când văd că ești amărât, om al străzii nu te bagă în seamă. De la o vârstă chiar nu mai te bagă nimeni în seamă. Nu prea sunt locuri de muncă, mulți ar vrea să lucreze, dar dacă se uită lumea la ei ca la ciumați, e greu. Iarna e întodeauna cel mai greu. Pentru că e frig, nu merge cerșetoria, nu te ajută nimeni, toată lumea se ferește, te văd bărbos, ești un nimeni pentru toată lumea. Strada este grea”, spune Sorin, care acum se află la Adăpostul de Noapte din municipiu.

H.D.