FOTO - Cel mai căutat lăcaș de cult din Maramureș

Există în județ lăcașuri de cult care sunt căutate de turiști fie că e vară sau iarnă. Oamenii se opresc aici pentru o rugăciune, pentru o fotografie de pus în ramă sau poate pentru acolo se simt mai aproape de Dumnezeu.

FOTO - Cel mai căutat lăcaș de cult din Maramureș

„Aici nu mai avem ce sa facem mai mult decat e acum. Acum n vom ocupa sa intretinem cat mai bine ceea ce avem, vom interveni acolo unde e nevoie și cam atat. Avem de toate, amu să avem grijă de ele„, ne-au spus cei de la Mănăstirea Bărsana.

„Mă opresc la Barsana ori de cate ori am ocazia. Imi place aici, pot sa ma rog în liniște, simt ca sunt mai aproape de Dumnezeu. E liniște multă aici, un fel de pace care te linișteste si iti da putere. Imi place cum au muncit aici, intreg ansamblul e frumos si placut ochiului„, ne-a spus Mariana.

Odată ajunși la acest lăcaș de cult poți să te duci acasă cu un suvenir, poți manca o plăcintă cum numai în Maramureș găsești sau poți aprinde o lumanare pentru cei care nu mai sunt printre noi.

De pe Vikipedia aflăm că vechea biserică de lemn a fost construită în anul 1711 în locul numit „Părul Călugărului” de preotul nobil Ioan Ștefanca, împreună cu fii săi și alți săteni. Biserica a fost mutată pe Valea Izei în jurul anului 1739 pe locul unui cimitir apărut după lupta cu tătarii de la 1717.

„Biserica a fost mutată a doua oară când a fost adusă în sat în jurul anului 1795 în mijlocul unui cimitir de victime din timpul ciumei mici de la 1742 sau de mai târziu[1]. Interiorul bisericii a fost repictat în 1806 de către Hodor Toader, fiind influențat de stilurile baroc și rococo. Picturile au fost executate pe lemn, parțial nivelat cu bucăți textile, fixate pe pereți și acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul vremii. Ulterior, a fost adăugat, pe vest, pridvorul cu două niveluri și au fost lărgite ferestrele. În anul 1929 au fost tăiate ferestrele care încadrează ușa dintre naos și pronaos.

Biserica este construită din bârne asamblate în sistem „blockbau” (tehnica construcțiilor din bârne orizontale) și are plan dreptunghiular, cu pridvor cu două niveluri pe vest și absidă a altarului poligonală, în retragere. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, pe console (în comparație cu bolțile semicilindrice întâlnite de obicei), iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați și parapete traforate”, precizează sursa citată. 

H.D.