FAST-FOOD – Alimentele care produc tulburări de somn la adolescenți

Prea mult fast-food consumat a fost asociat cu tulburări de somn într-un studiu făcut pe adolescenți. Au fost analizate fetele comparativ cu băieții și regiunile lumii care sunt mai afectate.

FAST-FOOD – Alimentele care produc tulburări de somn la adolescenți
Fast-foodul creează tulburări de somn

Un cercetător al UQ School of Health and Rehabilitation Sciences spune că un consum prea mare de fast-food și bputuri răcoritoare este puternic asociat cu tulburări de somn la adolescenții din întreaga lume. „Acesta este primul studiu care examinează dietele nesănătoase și tulburările de somn legate de stres la scară globală la elevii de liceu din 64 de țări”, a spus dr. Asad Khan, autorul studiului.

În general, 7,5% dintre adolescenți au raportat tulburări de somn legate de stres, care au fost mai frecvente la femei decât la bărbați. Tulburările de somn au crescut odată cu consumul mai frecvent de băuturi răcoritoare carbogazoase, care conțin adesea cofeină și / sau fast-food, care sunt în mod tradițional bogate în energie și sărace în nutrienți.

Adolescenții care au băut mai mult de trei băuturi răcoritoare pe zi au avut un risc cu 55 la sută mai mare de a raporta tulburări de somn decât cei care au băut doar o băutură răcoritoare pe zi.

Bărbații care au consumat fast-food în mai mult de patru zile pe săptămână au avut un risc cu 55 la sută mai mare de a raporta tulburări de somn, față de cei care au mâncat fast-food doar o dată pe săptămână, în timp ce riscul a fost cu 49 la sută mai mare la femei.

Băuturile răcoritoare, în top

Consumul frecvent de băuturi răcoritoare de peste trei ori pe zi și fast-food de peste patru zile pe săptămână au fost semnificativ asociate cu tulburări de somn în toate țările, cu excepția celor cu venituri reduse.

Datele au fost colectate de la sondajele globale de sănătate ale Organizației Mondiale a Sănătății între 2009 și 2016, care au inclus 175.261 de studenți cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din 64 de țări cu venituri mici, medii și mari din Asia de Sud-Est, Africa, părți din America de Sud și Mediterana de Est. „Adolescenții din țările cu venituri ridicate au avut cea mai mare asociere între consumul frecvent de băuturi răcoritoare și tulburările de somn”, a spus dr. Khan.

Femeile din aceste țări au arătat cea mai mare legătură între consumul regulat de fast-food și probleme de somn.

Adolescenții din Asia de Sud au arătat o conexiune ridicată între consumul de băuturi răcoritoare și tulburări de somn, în timp ce cei din regiunea Pacific-Vest au arătat cea mai mare legătură atât între băuturile răcoritoare, cât și consumul de fast-food și problemele legate de somn.

Dr. Khan a declarat că descoperirile sunt de o preocupare deosebită, deoarece somnul de calitate slabă a avut un impact negativ asupra bunăstării adolescenților și asupra dezvoltării cognitive.

Deoarece tulburările de somn legate de stres au fost mai frecvente în rândul fetelor decât băieților, fetele ar trebui să fie un grup țintă prioritar pentru intervențiile asociate care ar putea viza gestionarea stresului și calitatea somnului.