FĂRĂ PRIETENI ȘI COLINDE - Un Crăciun mai simplu ca niciodată

Crăciunul sau Nașterea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, celebrat anual în data de 25 noiembrie. În fiecare an, Crăciunul a însemnat bucurie, mese pline, adunări de familii, prieteni, dar și obiceiuri și tradiții în funcție de zonă.

FĂRĂ PRIETENI ȘI COLINDE - Un Crăciun mai simplu ca niciodată

Crăciunul sau Nașterea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, celebrat anual în data de 25 noiembrie.

În fiecare an, Crăciunul a însemnat bucurie, mese pline, adunări de familii, prieteni, dar și obiceiuri și tradiții în funcție de zonă.

În Maramureș, de Crăciun gospodarii pregătesc fel și fel de bucate, de la sarmale cu cârnăciori, până la salată de boeuf sau diferite ciorbe, dar și deserturi, cozonaci, prăjituri, cornulețe etc.

Anul acesta însă, din cauza pandemiei va fi un Crăciun diferit, fără prea multe pregătiri. Maramureșenii nu mai au planuri multe cum aveau de obicei, ci își imaginează un Crăciun simplu și restrâns, doar în familie.

 Mai puțini la masă anul acesta

Familia Caia petrecea, de obicei, sărbătorile în Rozavlea, în formulă completă, dar anul acesta nu va fi la fel. Având în vedere că e pandemie, surorile Irinei nu vor fi prezente acasă de sărbători. „De obicei, de Crăciun, surorile mele, una din Danemarca și una din Italia, revin acasă. Crăciunul înseamnă pentru noi obiceiuri, familie și tradiții. În Rozavlea, în ajunul de Crăciun se merge cu steaua, cu capra, cu colinda sau cu zânele (obicei prin care două sau trei fete se îmbrăcă în zâne și merg din casă în casă recitând un rol). Tot de Crăciun mai este un obicei bine înrădăcinat în sat, Viflaemul. Acesta constă într-un grup format din aproximativ 20 de tineri (mai mulți băieți), care a doua zi de Crăciun merg la biserică, unde vor juca diferite scenete și vor colinda. Cu Vilaemul se merge și în alte orașe din județ, în preajma sărbătorilor. Deși e pandemie, eu când mă gândesc la Crăciun am o bucurie în suflet. Chiar dacă va fi trist pentru că nu vor avea loc aceste obiceiuri, nu vor veni colidătorii, mi-l imaginez unul liniștit. Mă gândesc că anul acesta vom sta în familie, mai puțini bineînțeles, dar fericiți. Nu ne vom agita după atâtea pregătiri, ci vom sta cu toții la masă, vom povesti, vom decoji portocale sau vom sparge nuci. Eu așa îl văd”, spune Irina Caia, din Rozavlea.

Nici familia lui Raul nu va fi completă de sărbători, pentru că tatăl lui nu va ajuge acasă. „N-o să fie familia completă anul acesta, va lipsi tati. El lucrează în Franța, și cel mai probabil nu va veni acasă pentru că, dacă vine, va trebui să stea în carantină 14 zile, la fel și noi, iar când se întoarce va sta 14 zile și acolo, așa nu i se merită. Ne-ar plăcea să vină, cred că e primul Crăciun după mulți ani în care nu va fi prezent”, spune tânărul, de 25 de ani.

 Primul Crăciun fără prieteni și colinde

O altă maramureșeancă spune că era obișnuită să petreacă sărbătorile de Crăciun cu prietenii.

„În Ajun, mergeam de la unii la alții prin sat. Practic, ne colindam reciproc, în jur de șase-șapte persoane, anul acesta clar nu vom mai putea. Îmi vine greu să cred că vom fi nevoiți să stăm doar acasă, să nu ne colindăm prietenii, rudele, vecinii, chiar va fi ciudat. Cred că e primul Crăciun de acest fel din istorie. Va fi primul în care bondroșii din Cavnic nu vor mai colinda străzile orașului, iar turiștii care ajung la Cavnic nu se vor mai bucura de ținutele și măștile acestora”, spune Ana Marc.